До края на годината България се договаря с Турция за дългосрочен внос на природен газ


До края на годината България се договаря с Турция за дългосрочен внос на природен газ
Снимка: iStock

4981

България води активни преговори за дългосрочно сътрудничество с Турция за капацитет по терминалите за втечнен газ и тръбопроводите в страната. В рамките на 10 дни България трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ, като се очаква да бъдат сключени дългосрочни договори. Това заяви в ефира на NOVA служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Когато се постигне споразумение, ще може да се договорят и дългосрочни доставки на втечнен газ. По думите му Анкара е предложила на страната ни да се включи в техните преговори за дългосрочни доставки на втечнен газ, водени с компании от САЩ, Норвегия и други.

"България консумира средно около 3,5 млрд. куб. метра газ на година. 1 млрд. идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция – втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив при срещата между президентите Радев и Ердоган. Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега – да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 млрд. куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява, като следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг, Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия", обясни министърът на енергетиката.

Освен Турция България може да разчита още и на терминала "Ревитуса" в Гърция, както и строящото се съоръжение край Александруполис, в което "Булгартрансгаз" има дял.

Цената на газа за януари

Освен това енергийният министър заяви, че предстои над 30% увеличение на цената на газа през зимните месеци. Причината – към количествата, които се купуват започват да се добавят и количествата от хранилището в Чирен, купени на по-високи цени през август и септември.

"Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото", посочи той. По думите му активно се преговаря да се увеличи колкото е възможно вноса, въпреки техническите ограничения откъде колко може да се внася, да се купи колкото се може повече газ на по-ниска цена, за да се задържат количествата в Чирен за резерв и така да се смъкне цената на микса. Рязко поскъпване на газа през януари

Рафинерията на "Лукойл" в Бургас

Що се отнася до рафинерията на "Лукойл" в Бургас, властите се опитват да осигурят алтернативните доставки на петрол, обясни министър Христов. Проблемът, за разлика от този в Сицилия, е логистичен, а не технологичен – „Нефтохим“ има възможност да преработва и неруски петрол. В Министерството на енергетиката се работи активно, за да бъде намерено решение за алтернативните доставки, заобикаляйки Босфора. Всичко е въпрос на настройки на съоръженията, но те не могат да се променят непрекъснато. Румъния например, има изграден петролопровод и не получава през Босфора, а получава петрол от Казахстан, тоест неруски петрол за мощностите и на "Лукойл", и на Rompetrol в страната. Икономист показа как "Лукойл" прави стотици милиони долари печалба на наш гръб

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Как Европа се подготвя за следващата зима без руски газ?

"Лукойл Нефтохим" разкри откога ще работи с неруски нефт

Опашка от танкери задръсти Босфора, Турция все още не ги пуска

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички