"Лукойл Нефтохим" разкри откога ще работи с неруски нефт


"Лукойл Нефтохим" разкри откога ще работи с неруски нефт
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

10939

"Лукойл Нефтохим Бургас" се подготвя да премине към преработка на неруски нефт от 2025 година, съобщават от компанията пред БТА. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

Основна пречка са логистичните ограничения – преминаването на големи танкери през Босфора и Дарданелите, много по-дългите срокове за доставка и рисковете от забавяне на доставките поради метеорологични или други причини.

Решението може да е възраждане на тръбопровода "Бургас-Александруполис", но с подаване на суровина от Гърция към България. Така ще се подобри логистиката и ще се избегне преминаване през турските проливи.

Трябва да се изгради и резервоарен парк с капацитет от поне 1 млн. тона за смесване на различни сортове нефт в микс с постоянно качество и осигуряване на необходимите "буферни" запаси в случай на забавяне на доставките. Може ли България да се справи без руски петрол?

Свързването на Егейско с Черно море с нефтопровод в съчетание с изграждането на достатъчно голяма резервоарна база ще спомогне за диверсификация на доставките на нефт за черноморските страни и допълнителна енергийна независимост. Този проект може да се превърне в нефтен хъб "Черно море", който ще повиши ролята на България в енергийната сигурност на региона, смятат от "Лукойл Нефтохим Бургас".

Какво произвежда рафинерията

Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия през тази година. Произведени са 1,7 млн. тона високооктанов автомобилен бензин, 3,1 млн. тона дизелово гориво и 1,8 млн. тона други горива, специални продукти и полимери. През миналата година, заради пандемията, преработката на нефтени суровини е била значително по-малка - 4,2 млн. тона.

Доставките на готова продукция за българския пазар (автомобилни бензини А-95 и А-100, дизелово гориво, авиационно гориво, пропан-бутан и битум) съставляват 43 на сто от общата продукция. Останалото се изнася. Европа отряза мераците на България за износ на руски горива

Към асортимента за вътрешен пазар се добавят котелно гориво, реактивно авиационно гориво, корабно гориво, суровина за нефтохимическата промишленост, пропилен, полипропилен и сяра, за които няма пазар у нас.

В момента в петролната рафинерия край Бургас са заети 1300 работници и служители. Допълнително персоналът на сервизни организации е около 10 000 души.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министър: Отстъпката за горивата е лоша мярка в полза на "Лукойл"

"Лукойл" прехвърля изцяло бизнеса си у нас

Ембаргото срещу руския нефт не плаши България, но има друг по-голям риск

Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Колко ще плащаме за гориво след преместването на "Лукойл" у нас?

"Лукойл" спира работа при забрана за внос на руски петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички