Цената на природния газ за февруари се очаква да бъде още по-ниска от прогнозираната


Цената на природния газ за февруари се очаква да бъде още по-ниска от прогнозираната
Снимка: iStock

1319

„Булгаргаз“ очаква окончателно предложената регулирана цена на природния газ за февруари да е с около 8,5% по-ниска от утвърдената цена за януари. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране за обсъждане на доклад на обществения доставчик относно заявлението му от 11 януари за утвърждаване на цена за февруари, предаде БТА.

По-рано този месец в заявлението на „Булгаргаз“ до КЕВР общественият доставчик предложи за февруари цена на природния газ от 73 лева за MWh, без акциз и ДДС, което е с 5,93% по-малко от цената за настоящия месец.

„Прогнозната регулирана цена за периода от подаване на заявлението до днешна дата намалява. Това ще бъде отразено и в окончателното писмо с актуалните данни, което ще предоставим на 1 февруари“, отбеляза Деница Златева на заседанието в КЕВР. По думите ѝ в ценообразуването за февруари са включени количества за добив от газохранилището „Чирен“, чиято цена е фиксирана и не се влияе от ценообразуващия индекс TTF „месец напред“.

„В момента се намираме в добивния период на газохранилището в Чирен. Ние добиваме количествата, които участват в ценовия микс и се подават в заявлението за утвърждаване на регулирана цена. За февруари сме добили изцяло количеството, което беше заложено“, посочи Златева.

Снимка: iStock

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ заяви, че водещо е при планиране на добива да успяват да има и един добър ценови микс и регулирана цена. Тя отбелязва, че в момента в Министерството на енергетиката се разработва с финално съгласуване механизъм за компенсиране на нагнетени количества в Чирен. „В рамките на механизма ние ще добием всички количества, които ще бъдат включени в него, така че да не позволим да има голямо увеличение на цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители“, заяви тя.

Председателят на КЕВР Иван Иванов определи като добра новина намалението за февруари на цената на природния газ за българските потребители.

„Прави впечатление и се надявам това да продължи не само до края на отоплителния сезон, но изобщо, че никакви, дори световни събития каквито са войната в Украйна и кризата в Близкия изток, не повлияват за момента да се повиши цената на индекса TTF. До известна степен заради умерения климат през декември и януари, сигурно така ще е и до края на зимата, от друга страна всички европейски страни се бяха подготвили за отоплителния сезон със съхранени количества в своите газохранилища“, посочва Иванов.

Иванов даде пример, че средно в ЕС в момента има около 71,5% запълняемост на газохранилищата. „Подобно е количеството, което се съхранява в Чирен, което показва, че България се движи с другите страни от ЕС“, посочва той и добавя, че преди повече от година това не беше така, когато „трябваше да наваксаме за количествата, които да бъдат съхранявани в газохранилището“. „Освен това изглежда и енергийната ефективност се повишава в Европа, защото се наблюдава както за природния газ, общо за енергоносителите, съхраняване, дори намаляване на цената, което показва, че постепенно се извършва важна енергийна революция в Европа и в света. България е част от нея“, каза Иванов.

Иван Иванов обяви, че на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари комисията ще се произнесе с решение за цената, на която обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природния газ през февруари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По-ниска цена на газа за януари предлага "Булгаргаз"

С колко ще поскъпне природният газ през декември?

Рязък скок на цената на природния газ за ноември

Наша съседка замразява цената на газа за потребителите до май 2024 година

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички