Директорът на Shell: Възможен е енергиен режим в Европа тази зима


Директорът на Shell: Възможен е енергиен режим в Европа тази зима
Снимка: iStock

5900

Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Берден предупреди, че може да се наложи Европа да ограничи достъпа до енергия тази зима, тъй като прогнозира „значително” по-високи цени, ако Русия продължи да ограничава доставките на газ за ЕС, съобщава Financial Times. Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

Ръководителят на най-голямата петролна и газова компания в Европа каза, че президентът Владимир Путин е показал, че е „способен и има желание да използва като оръжие енергийните доставки“ и че не може да се изключи пълното спиране на износа на руски газ за Европа. „Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа. Може би някои държави ще се справят по-добре от други, но мисля, че всички ще се изправим пред значително ескалиране на цените, ще има голям натиск върху индустрията и следователно ще има голям натиск върху икономиката“, заяви Ван Берден на енергийна конференция в Оксфорд Aurora Spring Forum 2022. 

По думите му в най-лошия случай ще бъдем в ситуация, в която ще трябва да се въведе разпределянето на дажби.

Главният газопровод на Русия за Германия – „Северен поток 1“ беше спрян за планирана поддръжка и профилактика в понеделник, а опасенията, че потокът от газ няма да бъде възобновен след края на ремонта на 21 юли нарастват.

Миналата седмица Путин заплаши с „катастрофални последици“ за световните енергийни пазари, ако западните сили наложат допълнителни санкции на Москва заради войната в Украйна. Путин предупреди: Европа я чака енергийна катастрофа

Предупреждението на ръководителя на Shell идва, след прогнозата на ЕK, че средногодишната инфлация ще достигне рекордни нива през 2022 г. от 7,6% за еврозоната и от 8,3% за ЕС заради растящите цените на енергията и войната в Украйна.

Други високопоставени фигури в енергийната индустрия, като Фатих Бирол, ръководителят на Международната енергийна агенция, също предупредиха Европа да се подготви за сценария за пълно спиране на доставките на газ от Русия тази зима.

Миналия месец Бирол заяви за Financial Times, че предприетите мерки от европейските страни за намаляване на търсенето на газ, като запалване на стари въглищни електроцентрали, са оправдани от мащаба на кризата, въпреки притесненията за ръст на въглеродните емисии. По думите му европейските страни трябва да се стремят да запазят остарелите атомни електроцентрали отворени и да търсят алтернативи да намалят търсенето. 

Според Ван Берден мерки, като подновената зависимост от въглищата, означават, че Европа ще трябва да „отстъпи“ плановете си за енергиен преход, поне засега. „Ще направим няколко крачки назад, преди да успеем да направим няколко крачки напред“, посочи той и добави, че последствията от войната в Украйна са сигнал за политиците, който ще помогне за ускоряване на енергийния преход на Европа, за да се намали зависимостта от вносни горива. Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия обяви при какви условия ще увеличи доставките на газ за Европа

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички