До 2030 година България трябва да намали с 10% въглеродните емисии спрямо 1990 година


До 2030 година България трябва да намали с 10% въглеродните емисии спрямо 1990 година
Снимка: iStock

5591

В ЕС се договориха за закон, определящ национални цели за намаляване на общите въглеродни емисии до 2030 г. във всички сектори, включително селско стопанство, сгради и транспорт, предава Reuters.

Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява 27-те страни членки на ЕС, се договориха по законодателството, наречено Регламент за споделяне на усилията (ESR). Той определя националните цели за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, вътрешния морски транспорт, отоплението на сградите, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците. 

Секторите, които не са включени сега в системата за търговия с емисии на ЕС, генерират около 60% от емисиите на парникови газове в Блока. Предвиденият закон трябва да ги намали с 40% спрямо 2005 г. Нормативните промени са част от общия план на ЕС за понижаване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

ESR се стреми да гарантира, че всички членове на ЕС допринасят за целта по справедлив начин. По-богатите страни, като Дания, Финландия, Германия, Люксембург и Швеция, трябва да направят спад от 50%, докато за България целта е 10%. България с най-голям скок в емисиите на парникови газове в ЕС

Страните могат да търгуват ограничени количества квоти с други членове на ЕС, но могат да "банкират" някои квоти, ако емисиите им са били по-ниски през дадена година или да "заемат" от бъдещи години, ако пък са били твърде високи.

Законът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Европейския съвет, преди да влезе в сила, въпреки че това обикновено е формалност, след като преговарящите са се споразумели.

Сделката е една от трите, които ЕС иска да сключи преди срещата на върха на ООН за климата, която започна в Египет в неделя.

Блокът се договори през октомври и за закон, ефективно забраняващ продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. и утре цели да приключи преговорите по закон за разширяване на европейските приематели на въглероден диоксид, като горите например. Зелен транспорт: Първите в света водородни влакове тръгват в Германия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа замества нефта, газа и въглищата с водород

France 24: В зависимата от въглища България целта на ЕС за климата е пред провал

България с най-мръсен въздух в ЕС

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички