ЕК няма да удъжли мерките срещу високите цени на електроенергията


ЕК няма да удъжли мерките срещу високите цени на електроенергията
Снимка: iStock

2879

Спешните временни мерки, които ЕК предложи за успокояване на енергийната криза в края на 2022 г. – като таван на цената на тока или намаляване на потреблението, вече изглеждат ненужни, пише в доклад на Комисията. Ситуацията вече се успокои – цената на електроенергията спадна под нивата от 80 евро/MWh. Същевременно и цената на природния газ изглежда стабилна и не се очакват скоковете от 2022 г., посочват от Брюксел.

На тази база ЕК няма да предложи удължаване на кризисните мерки, но част от тях са включени в дългосрочни планове за промяна на дизайна на електроенергийния пазар в общността.

Според доклада на ЕК държавите в ЕС спазват целта за намаляване на потреблението с 5% в пиковите часове, което облекчава ценовия натиск. През октомври 2022 г. Съветът прие регулация с две цели – доброволно намаление на потреблението на електроенергия като цяло с 10% и задължително с 5% в пиковите часове. Мярката важеше за зимните месеци – от 31 декември 2022 г. до 31 март 2023 г.

Тогава беше въведен и таван от максимум 180 евро/MWh на приходите на производителите на електроенергия с по-ниски разходи – възобновяеми енергийни източници, ядрени централи и лигнитни въглища. Държавите имаха право на национално ниво да решат как да се прилага тази временна мярка със срок от 31 декември 2022 г. до 30 юни 2023 г.

Като временна мярка за защита от високите цени на електроенергията беше одобрена и възможността за директни субсидии за крайните потребители. Мярката е в сила до края на 2023 г. и тя ще продължи.

Що се отнася до мерките, свързани с пазара на природен газ, в края на март ЕК одобри удължение на целите за намаляване на потреблението на суровината с 15% до края на март 2024 г.

ЕК предложи пакет от мерки за справяне с енергийната криза още със зараждането ѝ в края на 2021 г. Сред тях бяха данъчни облекчения, съхраняване на газа и т.н. и насърчаване на развитието на зелената енергия и подобряване на енергийната ефективност. Това е решението на кризата за зависимостта на ЕС от изкопаемите горива, заявиха тогава от Брюксел.

Заради ниските оперативни разходи възобновяемите енергийни източници могат да окажат натиск върху цените в ЕС, а заедно с мерките за енергийна ефективност ще осигурят и сигурността на енергийните доставки, заявиха от Брюксел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради протестите Франция внася скъп ток от Германия

Какви промени се готвят при търговията с ток?

Помощите за тока за фирмите довели до скока на цените

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички