Заради протестите Франция внася скъп ток от Германия


Заради протестите Франция внася скъп ток от Германия
Снимка: Getty Images

3798

Франция обичайно е сред водещите износители на електроенергия в Европа. Благодарение на своите 56 ядрени реактора страната редовно снабдява с ток европейските си съседи. България е трета в Европа по нетен износ на ток

Напоследък обаче страната има сериозни проблеми с енегийните си мощности. През изминалата година много от реакторите бяха извън строя заради повреди и планови ремонти и се наложи Франция да разчита на внос от Германия, за да покрие недостигащите количества ток.

"Вносът и износът на електроенергия са важна част от вътрешния пазар на електроенергия и Германия има голяма полза от тях", обясни Патрик Грайхен, високопоставен германски държавен служител, в отговор на депутатски въпрос.

Германските ТЕЦ-ове все по-често работят за съседна Франция

През януари Франция е внесла около 2 милиона мегаватчаса електроенергия от Германия, а е изнесла към федералната република около 758 805 мегаватчаса, според данни от платформата SMARD, управлявана от германския мрежов регулатор. Нетният износ от около 1,2 милиона мегаватчаса представлява 1/3 от общия германски нетен износ на електроенергия през януари, пише Euractiv.

И Германия извлича по-добрата страна от сделката, показват пазарни данни. Като се вземе предвид цената, на която се търгуваше електроенергията, т. нар. пазар "ден напред", Германия е получила много повече за своя износ на електроенергия, отколкото е платила за вноса си.

Според правителството Германия е изнасяла електроенергия за Франция на средна цена от 165 евро за мегаватчас, докато е плащала средно 129 евро за внесен мегаватчас. "Това води до средна ценова разлика от 36 евро за мегаватчас или 3,6 цента за киловатчас", обяснява Грайхен в отговора си.

Според изчисленията Франция е внесла електроенергия на стойност 330 милиона евро, за да отговори на вътрешното търсене през януари, докато е изнесла ток на стойност само 96 милиона евро за Германия през същия период от време.

Прекъсвания заради протестите

Франция възвърна позицията си на най-големия износител на електроенергия в ЕС през януари, след като повече от 2/3 от френските ядрени реактори се върнаха в експлоатация през този месец. В момента 44 от тях работят, а 12 не работят.

И все пак германският износ на електроенергия за Франция започна да се увеличава от средата на януари. Това съвпадна със стачките сред френските работници, които протестираха срещу плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Франция вдига пенсионната възраст, политици зоват на бунт

На 7 февруари Reuters съобщи, че "ядреният капацитет е намален с 1,8 гигавата, а топлоцентралите са намалени с 2,3 гигавата, докато прекъсванията на хидроенергията възлизат на общо 220 мегавата" след протестите.

Данни от френската енергийна компания EDF и мрежовия оператор RTE показват, че производството на електроенергия е намаляло с приблизително 12% от общото захранване, съобщи ирландският телевизионен оператор RTE.

В държавната енергийна компания EDF, която управлява ядрените реактори в страната, около 40% от служителите са записани като стачкуващи на 31 януари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Енергиен гигант дава щедри бонуси на хората, ако ползват по-малко ток

Франция ще разчита на въглищна централа заради недостига на газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички