Франция изцяло национализира доставчика на електроенергия EDF


Франция изцяло национализира доставчика на електроенергия EDF
Снимка: Getty Images

6899

Франция започна процедура за цялостна национализация на електроенергийната компания Electricite de France (EDF), съобщи органът за финансовите пазари AMF, цитиран от телевизионния канал Europe 1. Държавата е подала опростена оферта за публично придобиване, първата стъпка към свалянето на EDF от фондовата борса. Към момента 84% от EDF са в държавни ръце. Мярката, оценена на 9,7 млрд. евро, цели да изкупи останалите 16%, а стъпката – да гарантира разширяване на ядрената енергетика във Франция. Германия договори национализацията на комуналния гигант Uniper

През март френският президент Еманюел Макрон заяви, че планира отново да национализира напълно EDF. През лятото премиерът Елизабет Борн подчерта, че основната цел е да се гарантира френският енергиен суверенитет предвид последиците от войната в Украйна. Енергийният преход щял да бъде успешен с помощта на ядрената енергия. За да се превърне в първата голяма държава, напълно отказала се от изкопаемите енергийни източници, Франция ще разшири използването на възобновяема енергия и ядрена енергия. Ще бъдат построени най-малко 6 атомни електроцентрали, припомня Reuters.

Flamanville 3 ще заработи едва през ноември

В момента обаче EDF е в трудно положение. Застаряващият парк от електроцентрали е все по-слаб. Половината от 56-те атомни електроцентрали са изключени от мрежата за поддръжка и ремонт. Това натоварва финансово компанията и предвид енергийната криза EDF доставя много по-малко електроенергия от планираното. Заради това Париж разчита на доставки на електроенергия от Германия през зимата, като в замяна иска да помогне с газ.

Вчера (4 октомври) стана ясно, че реакторът на електроцентралата във Фламанвил на Ламанша, спрян за профилактика, няма да може да бъде пуснат отново в експлоатация през следващите дни, а чак на 26 ноември. Това съобщи BFMTV, като се позова на говорител на EDF.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пък обясни продължаването на експлоатацията на две германски атомни електроцентрали и със ситуацията във Франция. "Вече се намираме в ситуация, в която стрес тестът показва, че може да се наложи използването на атомни електроцентрали за сигурността на мрежата", заяви представителят на Зелените. По думите му ситуацията там не се развива добре и там вече има недостиг на ядрена енергия.

Френските газохранилища са пълни

Междувременно стана ясно, че Франция си е осигурила рекордни за последните години запаси от природен газ. Националният енергиен регулатор CRE обяви, че газохранилищата са пълни на 99% преди началото на зимата. Въпреки това препоръката към фирми и домакинства за пестене на всички видове енергия остава в сила – заради непредвидимите действия на Русия като доставчик. Това се отнася и за останалите страни от ЕС.

Въпреки всички опити на Кремъл да "накаже" европейците за подкрепата им за Украйна с високи цени, измислени ремонти, смяна на правилата в движение и затваряне на газопроводи, страните от ЕС успешно парират енергийните саботажи. ЕС напълни предсрочно своите газови резервоари до и над планираните 80%. И дори мистериозните експлозии и опасните течове по "Северен поток" и другия едноименен газопровод, замразен още преди да получи разрешение за работа, не предизвикаха реципрочен скок в цените. Напротив, на европейските газови борси котировките вървят надолу. Полша може без руски газ: Разчита на Балтийския газопровод и пълни газохранилища

Норвегия засили доставките, втечнен природен газ пристига от САЩ и от други посоки, а Китай напоследък се позиционира като важен търговец, който купува "излишни" количества руски газ с голямо намаление ("Газпром" пласира там синьото гориво, след като изгуби най-големия си пазар – страните от ЕС), а после ги препродава изгодно в Европа. Европа с рекордни запаси на газ, в България са двойно по-ниски

На този фон "Газпром" поднови спрените доставки на газ за Италия през Австрия и прие да отсрочи плащания на Унгария. Появи се и информация, че Турция също иска и вероятно ще успее да отложи дължими плащания за газ. Същевременно Русия заплаши Молдова със спиране на газа заради неуредени сметки. Става дума за спор за стари задължения от над 700 млн. долара.

"Газпром" обяви, че ще доставя 5.7 млн. куб. метра газ на Молдова дневно през октомври, но си запазва правото да спре газа всеки момент, защото Кишинев "редовно нарушава разпоредбите на договора". Москва сочи като нарушение неплащането на стари задължения. Но Кишинев оспорва претенциите, като посочва, че няма да покрива задължения на т.нар. Приднестровска молдовска република – сепаратистки проруски район, източно от река Днестър, ползващ природен газ от доставките за Молдова, без да го плаща.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

ЕС прие окончателен план за запълването на газохранилищата

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички