Екоактивисти съдят BNP Paribas заради финансиране на изкопаемите горива


Екоактивисти съдят BNP Paribas заради финансиране на изкопаемите горива
Снимка: iStock

3039

Климатични активисти са завели дело срещу една от най-големите европейски банки – BNP Paribas, заради отпускани от нея кредити на петролни и газови компании в нарушение на френското законодателство, съобщава CNN.

Френските компании станаха особен фокус заради закон от 2017 г., който изисква от тях да разработват планове за съблюдаване на потенциални щети от действията си по отношение на околната среда.

Това използват и активистите като инструмент за натиск на бизнеса за по-малко въглеродни емисии. Досега няма случай съдебно решение да е променило политиката на дадена компания, но тези дни се очаква произнасяне по производство срещу един от клиентите на BNP Paribas - TotalEnergies. 

Банката е дадена на съд от три групи – Oxfam, Friends of the Earth и Notre Affaire à Tous, като твърдят, че това е първото подобно дело срещу търговска банка. По думите на представител на Oxfam BNP Paribas „продължава да разписва празни чекове на най-големите компании за горива без да поставя никакви условия за екологичен преход без газ и петрол“. Европейски банки финансират производството на петрол и газ въпреки предупрежденията на МАЕ

Става дума за 8 европейски и американски фирми, ангажирани в над 200 проекта по целия свят, свързани с изкопаемите горива.

От BNP Paribas коментираха пред Reuters, че съжаляват, че казусът влиза в съда, вместо да бъде решен чрез диалог. „Убедени сме, че екологичният преход е единственият възможен път към бъдещето за нашите икономики. Фокусирани сме се по пътя отвъд изкопаемите горива, като ускоряваме финансирането на ВЕИ и подпомагаме нашите клиенти, без които преходът не може да се случи“, заявиха от кредитната институция. 

Трите групи се позоваха на последното издание на доклада Banking on Climate Chaos от RainforestAction Network, според който BNP Paribas е на 8-о място сред международните банки с най-голям принос за производството на нефт и газ, с финансиране за 142 млрд. долара в изкопаеми горива от 2016 до 2021 г. Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени

Банката предостави и данни, според които финансирането на нови проекти по линия на изкопаемите горива е било спряно през 2016 г., а амбицията ѝ е до 2025 г. да намали с 25% оставащите си заеми, свързани с подобни дейности.

По примера на Нидерландия

Трите неправителствени организации посочиха, че съдебното дело във Франция е по примера на сходен случай в Нидерландия, където Shell бяха принудени да намалят парниковите си емисии повече от предвиденото. Компанията обаче обжалва решението още миналата година. 

Обект на подобни дела са и авиокомпанията Air France - KLM и дори френската държава.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Енергийна сигурност или зелена енергия: Какво ще избере светът през 2023 година?

Въглищата се завърнаха триумфално в Германия

Ще преполови ли ЕС парниковите емисии до 2030 година?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички