Енергийният министър: Преговорите с "Газпром" вече са неизбежни и ще бъдат тежки


Енергийният министър: Преговорите с "Газпром" вече са неизбежни и ще бъдат тежки
Снимка: iStock

4176

Неизбежно е България да преговаря с „Газпром“ за доставки на газ. Това заяви на брифинг служебният енергиен министър Росен Христов.

Кризисният щаб за енергетиката на служебното правителство обяви, че работодателските организации и синдикатите са поискали цената на газа да бъде 250 лв./MWh, като цената според тях ще предотврати фалити на предприятия. Според министъра на енергетиката постигането на такава цена на практика е невъзможно без преговори да доставка от „Газпром“. „Преговорите ще бъдат много тежки след всичко направено от предишното ръководство на „Булгаргаз“ и предишното правителство“, обяви Христов. Енергийни експерти: Беше глупост да откажем танкерите за втечнен газ

„Каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива“, посочи служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев. По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени, като бе поставен и условен срок до края на август – началото на септември. България отказа 2 от 3-те танкера с втечнен газ, били твърде скъпи

Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации, като припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание. Той обаче отбеляза, че е договорено, че ако има предложения за такива, то трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат нужните процедури и да бъдат внесени в новото НС.

„Проблемите, които са натрупани, са много“, отбеляза Алексиев и допълни, че щабът се е концентрирал върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция и финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“. Министър Алексиев коментира ситуацията с газовата връзка с Гърция. „Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. За съжаление е изгубено доста време, в което нищо не е правено реално“, посочи вицепремиерът и транспортен министър. 

„Започваме преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ. В следващите 2 седмици се надявам да постигнем успехи“, подчерта Христов.  

Енергийният министър Росен Христов подчерта, че е договорено интерконекторът от Гърция да се пусне на 1 октомври. Интерконекторът с Гърция може да работи, нужни са дребни довършителни работи

Той припомни, че един танкер с американски втечнен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покрива едва 1/3 от нуждите за октомври, като посочи, че месеците ноември и декември не са обезпечени. „Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври“, заяви енергийният министър. 

Министърът съобщи също, че започва кардинална преструктуризиране на „Топлофикация-София“, определяйки работата ѝ в момента като неефективна.

Какво мисли бизнесът

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви, че бизнесът не може да работи на цените на синьото гориво в момента. „В Турция е под 11 лв., в Сърбия е 90лв. За сравнение – парното в София – неговите 40% са определени при 120 лв./MWh – августовската цена е близо 300 лв./MWh. Смятаме, че 200 лв./MWh е постижимо, а 250 лв. е пределна цена и трябва да се търсят възможности за компенсиране“, посочи Велев.

Според него 200 лв. е поносимо при реактивиране на доставки от „Газпром Експорт“. „Ние нямаме алтернатива на доставките на „Газпром експорт“ в ценово отношение“, категоричен е Велев. По думите му губим почти 180 млн. всеки месец – почти същото количество ще може да икономисваме и от договора с азерите, ако влезе в действие интерконекторът на 1 октомври. Можем ли да избегнем газова криза без руски газ?

Исканията на синдикатите

Според синдикатите при цена на природния газ от над 250 лв./MWh ще бъдат затворени предприятия. По думите на Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ синдикатите настояват да се гарантира доставка на най-евтиния газ и да се ограничи износът на ток. „Това, което беше чуто от страна на бизнеса е, че при цена от над 250 лв. за газа означава затваряне на предприятия. Напомням, че България е с най-високите нива на енергийна бедност в ЕС, а все още нямаме разработена дефиниция за „енергийно бедни“ граждани, така че те да могат да бъдат подпомагани за редовните месечни плащания за електричество и газ. Това, което стана ясно е, че дори за компенсациите за бизнеса вече трудно се намират средства“, заяви тя. 

Синдикатите настояват да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ и да се настоява пред ЕК да имаме право като държава да ограничим износа си на ток. Според Григорова България може да обезпечи нуждите си от електроенергия, ако не изнася всичко и ако не всичко се търгува на борсите. Икономист: Все повече заводи ще затварят заради скъпия газ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Газова криза: Няма газ за зимата, положението е критично

Енергийна (не)зависимост от Русия - възможните алтернативи

Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли "Булгаргаз"?

България пълни газохарнилището в Чирен до 85% в следващия месец и половина

Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?

Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички