ЕС е осигурил газ за близките месеци, уверяват от ЕК


ЕС е осигурил газ за близките месеци, уверяват от ЕК
Снимка: iStock

2676

Енергийните доставки на Европа няма да бъдат засегнати от спирането от германското правителство на газопровода "Северен поток 2", предназначен да доставя руски газ в Германия, тъй като газопроводът все още не работи, съобщи Европейската комисия във вторник. Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

„Северен поток 2 все още не функционира, не доставя енергия на Европа. Това не е различен източник на енергия, това е различен тръбопровод за съществуващ доставчик... Няма промяна в настоящата ситуация“, каза говорител на Комисията на редовен брифинг за пресата, предаде Reuters. Кой колко е инвестирал в Северен поток 2

Европейският съюз е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на доставките от Русия, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсов в интервю за испанския вестник El Confidencial.

„Европейският съюз вече няколко години работи върху диверсификацията на доставките на енергия“, подчерта тя, признавайки, че ЕС „както и по-рано е силно зависим от газа, голяма част от който внася“, предаде БГНЕС.

"Ние диверсифицирахме доставките си по тръбопроводите, например през Южния газов коридор и връзката „Медгаз“ с Алжир. Инвестирахме значителни средства в терминали за втечнен природен газ, които предлагат много по-гъвкав начин за транспортиране на газ до мястото, където е най-много необходимо", каза Симсон.

Вносът на втечнен газ през януари достигна рекордни нива, а основен доставчик беше САЩ, отбеляза тя. „През последните няколко седмици бях в постоянен контакт с партньорите от цял свят, от Норвегия до Катар, Египет и САЩ, за да осигурим варианти за допълнителни доставки на газ“, подчерта еврокомисарят. Въпреки че запасите са по-малки от обичайното за тази част на годината, „имаме значителни запаси от газ в хранилищата, за да покрием търсенето до края на зимата“, допълни Симсон. 

Държавите-членки на ЕС трябва да инвестират средства във възобновяеми източници на енергия, за да се намали зависимостта от руския газ, подчерта еврокомисарят.

„Трябва да диверсифицираме енергийните си източници. За да намалим зависимостта си от руския газ, първо трябва да инвестираме сериозни средства във възобновяема енергия“, каза тя.

Еврокомисарят заяви, че е необходимо "да не се зависи от чуждестранни доставки". Тя уточни още, че ЕК проучва различни сценарии за доставки на газ, в случай че Русия ограничи частично или напълно износа си за Европа. Shell посъветва Европа да увеличи инвестициите в добив на газ

Коментирайки евентуална атака на Русия срещу Украйна, Симсон каза, че тя „ще има въздействие върху всички“. „Разбира се, ние ще действаме заедно“, добави тя. В същото време еврокомисарят призна, че санкциите, които могат да бъдат наложени срещу Руската федерация в случай на "атака", "ще имат цена" и за ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички