ЕС трябва да инвестира още 700 млрд. евро на година, за да се декарбонизира


ЕС трябва да инвестира още 700 млрд. евро на година, за да се декарбонизира
Снимка: iStock

2168

ЕС трябва да инвестира допълнително 700 млрд. евро годишно, ако иска да декарбонизира икономиката си и да изключи евтините руски изкопаеми горива от своя микс, става ясно от проектодоклад на ЕК, видян от Bloomberg.

По-голямата част от сумата ще трябва да дойде от частни източници, добавят от Брюксел. Огромната допълнителна инвестиция – доста по-голяма от предложената от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди по-малко от 2 години – подчертава растящите разходи за постигане на въглероден неутралитет на ЕС.

„Зеленият преход изисква безпрецедентни инвестиции“, посочва изпълнителната власт на ЕС в доклада, който още подлежи на промяна преди публикуването му в сряда. „Пълните разходи и последиците от кризата с климата и биоразнообразието са неизвестни“, признава ЕК.

ЕС, който цели да намали емисиите на въглероден диоксид с 55% до края на десетилетието, трябва да увеличи разходите за чисти технологии на фона на растящата конкуренция в лицето на САЩ и Китай. ЕС също трябва да гарантира енергийната сигурност, докато загърбва руските енергоизточници, като същевременно се бори с нарастващите разходи по заеми и огромния дълг на компаниите от времето на COVID пандемията.

Европа вече задели 578 млрд. евро, почти 1/3 от своя миналогодишен бюджет, за действия, свързани с климата за периода от 2021 г. до 2027 г. През ноември 2021 г. – преди войната в Украйна да предизвика енергийна криза и ускоряване на нажежената инфлация – Фон дер Лайен заяви, че ще са нужни 470 млрд. евро годишно за прехода. Цифрата е по-малка от търсената допълнителна инвестиция в новия доклад.

Предвид ограничените ресурси в бюджета на ЕС, по-голямата част от новите инвестиции ще трябва да дойдат от частния сектор, като държавите членки трябва да използват и собствените си средства, допълва ЕК. От Брюксел подчертават риска от надпревара за субсидии между страните на блока, което би натоварило единния пазар.

„Нивото на инвестиции в рисков капитал в ЕС, въпреки че догонва САЩ, още не достига. Това води до по-ниско ниво на иновации, като потенциалът на капиталовите пазари за финансиране на преходите остава недоразвит“, гласи проектодокладът.

ЕК изготвя доклад за стратегическо прогнозиране всяка година, за да информира за изпълнението на своите многогодишни програми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Климатичните цели: Въглеродните емисии на ЕС достигнаха интересни нива

Страната ни е първа по ръст на въглеродните емисии в ЕС

8 страни членки срещу ограничения за автомобилните емисии, планирани от ЕС

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички