Газът в Европа поевтинява за трета поредна седмица


Газът в Европа поевтинява за трета поредна седмица
Снимка: iStock

6003

Природният газ в Европа поевтинява в петък с около 2% към 73 евро за мегаватчас (MWh), като фючърсите на нидерландския газов хъб TTF са на път да се понижат за трета поредна седмица, предаде БНР.  САЩ и ЕС залагат на втечнения природен газ

За това понижение на цените на газа допринасят надеждите за отслабване на напрежението между Украйна и Русия, която е основен доставчик на природен газ за Европа. Повод за тези надежди беше информацията, че Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров планират да проведат разговори през следващата седмица в опит за намиране на решение на украинската криза по дипломатически път.

Междувременно Европа продължава да внася сериозни количества на втечнен природен газ (LNG), като през януари бяха внесени рекордните 11,7 млн. метрични тона LNG - половината от които бяха доставени от САЩ.

През февруари продължава този солиден внос, като досега бяха внесени 6,9 млн. метрични тона втечнен природен газ.

В същото време европейските нива в газовите хранилища спаднаха по-малко от опасенията след относително мека зима и безпрецедентни доставки на втечнен природен газ (LNG), но тяхното попълване през лятото може да се окаже предизвикателство. Зимният газов сезон продължава от октомври до март, а летният газов сезон започва през април. Обикновено през летния сезон цените и търсенето на газ на едро са по-ниски и повече газ отива за съхранение.

Големият въпрос, който остава да виси над пазара, е дали Европа – и главно Германия и Холандия – са в състояние да възстановят запасите от природен газ преди началото на следващата зима. С несигурността по отношение на износа на газ от Русия за Европа поради рисковете от руска инвазия в Украйна и с търгувани цени на синьото гориво, които все още са 3-4 пъти по-високи от дългосрочните средни нива, Европа вероятно ще продължава да купува LNG през лятото и през следващата зима.WSJ: Кризата в Украйна прави САЩ господари на газовия пазар

Междувременно ЕС обмисля да изисква от страните членки на съюза да запълват газовите си хранилища пред всеки зимен сезон.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички