Германия планира реформа на данъка върху МПС за щадящите климата технологии


Германия планира реформа на данъка върху МПС за щадящите климата технологии
Снимка: iStock

2432

След постигнатото споразумение между Германия и ЕС за регламента, който изисква новите автомобили да бъдат въглеродно неутрални до 2035 г., германският финансов министър Кристиан Линднер готви реформа при данъчното облагане на моторните превозни средства, пише Automobilwoche.

Идеята му е да се понижи данъка върху екологичните горива, считани за въглеродно неутрални за разлика от тези на бензин и дизел. Синтетичните горива отделят емисии при работа на превозното средство, но техният „зелен“ начин на производство компенсира въпросните емисии.

„Ако дадено гориво е щадящо климата, тогава данъкът върху използващите го превозни средства, трябва да се коригира“, смята представител на Свободната демократична партия (либерали), като Линднер е техен представител. От партията добавят, че финансовото министерство ще представи концепция.

Линднер призна, че ще мине известно време, преди колите с екологични горива да се появяват по германските пътища.

Предложението беше прието с известни резерви от коалиционните партньори на либералите през уикенда. Според Германска социалдемократическа партия е редно да се осигури още по-голям стимул за щадящите климата технологии за данъчното облагане на МПС.

Партията на Зелените междувременно призовава за намаляване на вредните за климата субсидии.

Финансовият министър на провинция Баден-Вюртемберг Данял Баяз, представител на Зелените, призова „неконтролираният растеж на вредните за околната среда субсидии“ да се намали, преди да бъде въведена нова субсидия. Германия поведе коалиция срещу спирането на автомобилите на бензин и дизел

„Вместо да мисли за възможни субсидии за нишови продукти след 10 години, министърът на финансите трябва най-накрая да се заеме с това, което вече е на масата“, изтъква Юлия Верлинден, зам.-лидер на парламентарната група на Зелените, пред Augsburger Allgemeine. По думите ѝ в коалицията са договорени много проекти през последната година и половина, някои от които дори не са започнати или са блокирани от Министерството на финансите.

Компромис с ЕК след дълги спорове 

Линднер и либералите продължават с усилията си да спасят двигателя с вътрешно горене с данъчната инициатива. След седмици спорове за бъдещето на това задвижване, министърът на транспорта Фолкер Висинг (ГСДП) успя да постигне компромис с ЕК. След 2035 г. могат да бъдат регистрирани в ЕС нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене, стига да се задвижват с климатично неутрално гориво. Развръзка: ЕК предложи на Германия компромис за колите с вътрешно горене

Екологичните горива, известни още като електронни, се произвеждат чрез възобновяема електроенергия или въглероден диоксид, уловен във въздуха. За разлика от конвенционалните изкопаеми горива, като бензин или дизел, те не отделят допълнителни газове, вредни за климата. Заради високата консумация на енергия при производството и високите производствени разходи, засега още не е ясно дали производството на автомобили, задвижвани с екологични горива, ще е рентабилно или по-евтино от електрическите превозни средства

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нов епизод във френско-германската автомобилна война

Забраната за бензинови и дизелови коли се отлага

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички