Интерконекторът с Гърция получи Акт 15 за територията на страната


Интерконекторът с Гърция получи Акт 15 за територията на страната
Снимка: iStock

2517

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България. Процедурите по въвеждане на газопровода в експлоатация вървят по график и той ще започне търговска експлоатация на 1-ви октомври, съобщиха от проектната компания.

Акт 15 удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, като строителят – гръцката компания AVAX, го предава като реализиран обект на възложителя – независимия газопреносен оператор ICGB.

"Това е последната крачка, която имаме да направим към получаването на Акт 16 в България и съответното Разрешение за ползване. Предоставили сме на институциите всички нужни документи и очакваме до края на другата седмица административните процедури да приключат, така че да стартираме от 1-ви октомври", заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. Газовата връзка с Гърция получава Акт 16 до края на следващата седмица

За оптимизиране на процеса по въвеждане в експлоатация на обекта и издаване на Разрешение за ползване, ICGB изпрати запитвания за предварителни становища или документи до 27 контролни органи, общински администрации, експлоатационни дружества и др. В резултат към днешна дата са получени положителни становища за въвеждане на IGB в експлоатация от всички запитани страни. За да се намалят административните срокове, цялата необходима документация е предварително подадена към ДНСК и вече е проверена. „Очакваме свикване на комисия за Акт 16, изпълнили сме всички необходими стъпки“, заявиха изпълнителните директори на ICGB.

Те подчертаха, че паралелно се работи и по необходимите разрешителни в Гърция, така че преди края на септември съоръжението да е лицензирано и на гръцка територия. Проведени са и 72-часовите проби, при които се транспортира газ при работно налягане в посока от Комотини към Стара Загора. "Няма технически спънки, всичко е готово за експлоатация", съобщиха двамата изпълнителни директори. Интерконекторът Гърция-България вече е свързан с газопреносната ни мрежа

За да се въведе навреме в експлоатация IGB за началото на отоплителния сезон, довършителните дейности по проекта са разделени на етапи, като подписването на Акт 15 между ICGB, фирмата строител, строителния и авторския надзор бележи края на първия етап. В него са заложени всички приоритетни елементи за стартиране на търговската експлоатация на газопровода. В отделен етап са обособени вторични дейности, които гръцкият строител AVAX следва да довърши по договор, без те да влияят пряко на експлоатацията на съоръжението, като полагане на асфалт, противоерозионни мерки, резервен оптичен кабел. Работата по тях продължава, като финалното им изпълнение ще бъде проверено и от възложителя, и от институциите, и ще бъде обект на отделен акт. Интерконекторът с Гърция може да работи, нужни са дребни довършителни работи

IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на газовите доставки и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи достигането на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, включително до Молдова и Украйна.

Служебният енергиен министър Росен Христов още преди месец изрази увереност, че по интерконектора ще потече газ на 1 октомври.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Новата газова връзка с Гърция сваля цената на газа от Азербайджан с 11%

Отпадна ключова пречка за гръцката връзка и евтиния азерски газ

Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80078
 • GBP
  1
  2.28624
 • JPY
  100
  1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички