Ирак иска да изгради 8 ядрени реактора до 2030 година


Ирак иска да изгради 8 ядрени реактора до 2030 година
Снимка: iStock/Guliver

3127

Ирак, който страда от хроничен недостиг на електроенергия, иска да изгради осем ядрени реактора до 2030 г., за да намали външната си енергийна зависимост, съобщи АФП, позовавайки се на официален представител.

В момента страната използва внос на електроенергия и газ от съседен Иран, за да генерира около една трета от електроенергията си. "До 2030-2031 г. ние искаме да произвеждаме 25 процента от нашите нужди от електроенергия чрез ядрена енергия", каза пред АФП Камал Латиф, ръководител на Иракския орган за регулиране на радиоактивните източници. Бил Гейтс посочи решение срещу енергийната бедност и климатичните промени

Ядрената енергия "е по-евтина и достъпна всеки ден от годината, за разлика от слънчевата или друга възобновяема енергия", добави той.

Латиф каза, че преговорите, които в момента се водят с "руски, корейски, китайски, американски и френски" компании, могат да доведат до "подписване" на сделка до края на годината. Кандидати за АЕЦ Белене идват в България, може да искат пари от нас

Той отказа да коментира доклади, според които цената на новите реактори възлиза на 40 милиарда долара, като само каза, че Ирак ще договори платежни механизми за "над 20 години, с възможност за заеми с ниски лихви".

Руската компания "Росатом", цитирана от агенция ТАСС, заяви, че обсъжда с Ирак "цялата програма за възможно сътрудничество в енергийните и неенергийните приложения на ядрените технологии за мирни цели".

Експертите смятат, че вместо да залага на АЕЦ, Ирак трябва да обнови инфраструктурата си, тъй като губи 30 до 50 процента от енергията си по време на пренос поради остарели вериги. Путин и Ердоган дадоха старт на третия блок на АЕЦ "Аккую" в Турция

Ирак, вторият по големина производител в петролния картел на ОПЕК, вече обяви многогодишен план за улавяне на природен газ, който в момента изгаря. За да надгради енергийната си инфраструктура, Ирак подписа меморандуми за разбирателство с германския Siemens и американския General Electric, но проектите все още не са започнали.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички