Изкуственото слънце на Китай с невероятен научен пробив


Изкуственото слънце на Китай с невероятен научен пробив
Снимка: Getty Images/Guliver

5387

Реактор с термоядрен синтез в Китай постигна невероятен успех и в продължение на 17 минути е поддържал температура, пет пъти по-висока от тази на слънцето. Това съобщиха държавни медии след задействането на т. нар. изкуствено слънце. Според агенция "Синхуа" и държавната телевизия CGTN т.нар. Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е достигнал при експерименталното му пускане температура 70 млн. градуса по Целзий. Индия и ЕС с обща атомна пътна карта, включваща сътрудничество за ITER

"Изкуственото слънце", направило подобен пробив, е само едно от трите подобни китайски съоръжения и се намира в Анхуей, Източен Китай (другите два са в Чънду и Ухан).

Уникалното постижение не е в достигнатата температура, а в продължителността. През май EAST работеше при температура 120 млн. градуса, но в продължение едва на 101 секунди. Също през май бе достигнат пик от 160 млн. градуса (10 пъти колкото слънцето), но за 20 секунди. Последният опит е с поддържане на температура 70 млн. градуса в продължение на 1056 секунди - доста по-ниска, но постоянна за толкова дълъг период.

Целта на проекта е да се създаде възможност за неограничено производство на чиста енергия. Използваният метод - ядрен синтез - представлява сливане на атоми (например на водород и хелий), а не делене (като в конвенционалните атомни централи) при много висока температура. Така звездите освобождават огромни количества енергия.

Имитацията на този процес е цел на много експериментални разработки, но прилагането му на практика остава далеч. Големият въпрос е как освобождаващият няколко пъти повече енергия от ядреното делене термоядрен синтез да се осъществява отвъд лабораторни условия. ЕК ще инвестира 300 млн. евро в ядрени изследвания

Успехът на такива проекти се смята за ключа към бъдеще с огромни запаси от чиста енергия - синтезът за разлика от деленето не натрупва отпадък.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички