Китай пусна втората най-голяма ВЕЦ в света


Китай пусна втората най-голяма ВЕЦ в света
Снимка: Getty Images

18097

Втората по големина в света ВЕЦ заработи в Китай. Тя се нарича "Байхетан" и отстъпва по мощност единствено на друга китайска ВЕЦ – "Трите клисури". В момента в света тя е най-голямата строяща се ВЕЦ, предаде агенция Xinhua.

Намира се на приток на река Яндзъ, в район, където се събират югозападните провинции Юнан и Съчуан. Сумарната ѝ мощност след пълното завършване ще бъде 16 ГВт. Състои се от 16 хидроблока, всеки с мощност по 1 ГВт – най-голямата единична мощност в света.

Максималният капацитет на огромната ВЕЦ е над 42 000 кубически метра вода в секунда, а язовирът събира 20,627 млрд. куб. метра вода. Щом заработи на пълен капацитет, централата ще може да генерира достатъчно електроенергия, за да задоволи нуждите от електроенергия на 500 000 души за цяла година, според държавната телевизия CCTV.

В момента работят два генератора, а останалите ще влязат в експлоатация до юли 2022 г. Годишното им производство ще бъде 62,4 млрд. КВтч. За производството на толкова ток от въглища щяха да бъдат необходими 19,68 млн. тона годишно.

Мащабният язовир, който се издига на цели 289 метра (колкото 100-етажна сграда), обхваща дълбоко тясно ждрело в горната част на Яндзъ, най-дългата река в Китай. Въпреки огромните си размери, "Байхетан" е построен само за 4 години.

През последните години страната е в процес на изграждане на хидроенергийни мощности, тъй като се стреми да отговори на непрекъснато нарастващите енергийни нужди на огромното си население.

"Като основен проект в китайската програма за пренос на енергия от запад на изток, "Байхетан" е най-големият и технически най-труден хидроенергиен проект, който се изгражда в света в момента", казва китайският президент Си Дзинпин и добавя, че проектът е отбелязал голям пробив в производството на оборудване от висок клас в Китай.

Проектът е част от национална схема за производство на електроенергия и доставянето ѝ до райони с високо потребление на енергия на източния бряг, а също така е предназначен да засили контрола върху водните потоци по време на тежкия летен сезон на наводненията. Провинциите в Източен и Централен Китай с по-голямо население и по-развити икономики изпитват хроничен недостиг на електроенергия през пиковите периоди на търсене, предава Reuters.

Освен това регионите, които преди са разчитали на въглища за производство на електроенергия, се борят да намерят чисти източници на енергия, главно от региони в Западен Китай, за да управляват икономиките си на фона на натиска от страна на централното правителство за постигане на целите, свързани с изменението на климата.

В последния си петгодишен план за периода 2021-2025 г. провинция Съчуан има за цел да завърши строителството на 10 водноелектрически централи и да започне да строи още 7.

Си Дзинпин изразява надежда централата "Байхетан" да има голям принос за допълнително ограничаване на въглеродните емисии и за постигането на въглеродна неутралност. Държавният глава обеща страната да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

Огромните язовири са сериозно критикувани, защото имат голямо влияние върху местната флора и фауна, изискват разселването на стотици хиляди души от местните общности и предизвикват безпокойство в съседните държави. Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва

Планираният от китайските власти мегаязовир в окръг Медог в Тибет, който трябва да е по-голям дори от "Трите клисури" е смятан за заплаха за тибетското културно наследство и начин Пекин да контролира ефективно значителна част от водоснабдяването на Индия.

Въздействието на язовирите върху китайската част на река Меконг също поражда опасения, че са нанесени необратими щети на водния път, който захранва 60 млн. души надолу по течението, което стига до Виетнам.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички