КРИБ: Скъпият ток застрашава икономиката и държавата


КРИБ: Скъпият ток застрашава икономиката и държавата
Снимка: Pixabay

3096

Цените на пазар "ден-напред" за утрешния ден достигнаха пореден абсолютен ценови рекорд – средноаритметична цена от 361,26 лв./MWh и среднопретеглена цена от 367,25 лв./MWh. В осем от часовете цените надвишават 500 лв./MWh. Всичко това при продължаваща липса на дългосрочно предлагане и износ от порядъка на 1200 MW. Това гласи позиция на КРИБ по повод поредните ценови рекорди на пазара на електрическа енергия. Огромен износ вдига цената на тока

"При тези ценови равнища не става дума за конкурентоспособност на индустрията. Не може да се говори дори за оцеляване на производствените предприятия. Самото функциониране на стопанството и държавата е застрашено!", посочват от КРИБ.

"Редица предприятия, значими работодатели и данъкоплатци, обмислят преустановяване на дейността си. Сред тях са и основни доставчици на медицински кислород за болниците. Всичко това се случва в разгара на четвъртата вълна на COVID. Водоснабдителните предприятия са изправени пред фалити – цената, на която закупуват електроенергията си е почти 5 пъти над планираната в бизнес-плановете им. Междуфирмената задлъжнялост нараства", пише в позицията на КРИБ.

На този фон сътресенията предстоят. Фючърсите за ноември за Унгария са от порядъка на 350 EUR/MWh, а за Германия – 332 EUR/MWh. Декемврийските фючърси за Гърция и Германия са на стойност от 350 EUR/MWh. При тези условия можем да очакваме цени у нас в зимните месеци от порядъка на 600–700 лв./MWh! Това е колапс, посочват от КРИБ.

Настояваме за предприемане на спешни мерки, за да се гарантира функционирането на икономиката и да се ограничи инфлацията, която е неизбежен ефект от екстремните цени на електроенергията, завършват от работодателската организация.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички