Лъже ли в сметките "Топлофикация"?


Лъже ли в сметките "Топлофикация"?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

12301

Тотален гаф със сметките за парно спретна "Топлофикация София". Столичани масово се жалват, че получиха високи изравнителни сметки за доплащане, при условие, че очакваха да им върнат пари, заради по-ниската цена на газа със задна дата.

Скандалът накара Комисията за енергийно и водно регулиране да започне извънредна проверка на всички топлофикации в страната, за да се установи какви пари са върнали на абонатите си заради надвзети суми. Проверката на КЕВР започва на 1 септември и ще приключи до 16 октомври, пише в. "Труд".

Грешката на "Топлофикация" е, че пусна прибързано още през юни сумите за връщане на абонатите заради по-евтиния газ, без да са готови изравнителните сметки за парно, обясни пред "Труд" енергийният експерт Иван Хиновски. Според него е трябвало първо дружеството да приключи стария отоплителен сезон по старите цени и след това да изчислява сумите за връщане.

Самата (столична) "Топлофикация" не знае какво се случва със сметките. Дружеството получи една сума от "Булгаргаз", която не знае как да върне на абонатите си, категоричен е Хиновски.

Експертите предупредиха още в началото, че връщането на средства със задна дата ще внесе смут, защото системата за изчисляване на прогнозно потребена топлинна енергия не позволява това.

"Навлизаме в една пълна неопределеност на нашите сметки, защото се сместват три различни потока информация - първият поток - различна цена на газа всеки месец, вторият - различната потребена енергия, която се определя въз основа на дяловото разпределение на ниво етажна собственост и третият е вашето лично потребление", обясни Иван Хиновски.

Ще поевтинее ли парното заради по-евтиния руски газ?

По думите му хаосът със сметките ще продължи и през септември, когато ще се получават фактурите за август. Очаквам поне 10 000 жалби при омбудсмана и в "Топлофикация София", заяви енергийният експерт.

Объркване будят и сметките, изготвени от топлинните счетоводители, защото няма общи правила, по които да ги направят в тази ситуация. Някои са посочили на отделен ред сумите за възстановяване или доплащане по изравнителната сметка и тази за приспадане от намалената цена на газа. Други обаче са написали само крайната сума като сбор от двете, а трети изобщо не са изготвили изравнителните сметки.

Така хората, които отидат на касата на "Топлофикация" да си вземат парите, не могат да получат цялата сума. Причината – само пари от изравняването се връщат на ръка. Надплатените заради по-евтиния газ могат само да се приспаднат от следващите фактури.

"Топлофикация": Върнали сме пари, който не е доволен, да обжалва до 31 август

От "Топлофикация София" твърдят, че са вече са върнали на клиентите си общо 24 млн. лв. под формата на приспаднати сметки за юни и юли, тъй като нямат право да връщат пари в брой.

И посъветваха абонатите, които се съмняват във фактурите си, да потърсят пояснения от дружеството. След 31 август вече няма да могат да се обжалват изравнителните сметки за парно и никакви промени по тях не могат да се правят.

Всеки клиент на столичната топлофикация може да провери сметката си на сайта ѝ, въвеждайки абонатния си номер. Там всеки може да види какво му е приспаднато и колко има да плаща.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички