МС удължи компенсациите заради скъпия ток за небитовите потребители до края на 2022 г.


МС удължи компенсациите заради скъпия ток за небитовите потребители до края на 2022 г.
Снимка: iStock/Guliver

6270

Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи заради високите цени на тока ще продължи до края на годината. Това реши служебното правителство на днешното си заседание. Бизнесът спешно иска компенсации за тока до декември

За месеците октомври, ноември и декември индикативният бюджет на програмата за компенсиране е 3.594 млрд. лв., от които 3.214 млрд. лв. са за небитовите крайни клиенти – фирми, учебни и здравни заведения, общински структури и пр., а 380 млн. лв. за електроразпределителните дружества.

Действащата програма се удължава до 31 декември, от нея ще се възползват 633 000 небитови крайни клиенти. Парите се осигуряват от допълнителни целеви вноски, които държавните предприятия от сектора "Енергетика" ще предоставят на фонда "Сигурност на електроенергийната система". БЕХ осигурява още 456 млн. лв. за енергийната помощ за бизнеса

И през последните 3 месеца на годината всички небитови потребители на ток ще бъдат компенсирани изцяло за разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента "ден напред" на Българската независима електроенергийна борса за съответния месец и базовата цена от 250 лв/MWh. Тези компенсации ще бъдат изплатени до 31 март 2023 г.

"Компенсирането на операторите и през четвъртото тримесечие ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число – и за битовите", се казва в правителственото изявление. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

Същевременно битовите потребители на природен газ продължават да са изолирани от държавни компенсации. Подобен подход е в разрез с европейските регламенти и със съдебната практика за допустимост на държавната помощ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

4 млн. лв. компенсации вече са платени на небитови потребители на ток

Компенсациите за скъпия ток продължават през май и юни

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички