Нова и евтина технология може да спаси "Марица Изток"


Нова и евтина технология може да спаси "Марица Изток"
Снимка: БГНЕС

6532

Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните недра за срок от 100 години, вредните въглеродни емисии, които отделят топлоцентралите в комплекса "Марица Изток" при работата си с въглища, могат да се улавят и преобразуват в полезни вещества. Такава технология предлага професорът от Стара Загора Жеко Ганев. Той е убеден, че неговата технология може да се внедри в комплексите, без да са нужни значими промени, предава вестник "24 часа". ТЕЦ Марица Изток 2 ще работи, Берое да си търси нов спонсор

"Според моята технология отделяните въглеродни двуокиси (диоксид) ще се преработват във въглеродни окиси, които с помощта на водород ще се превръщат в метан. С него ще се задвижват нови, газови турбини за производство на електричество, които ще работят заедно с досегашните парови турбини на въглища. При това положение сегашните сероочистки стават излишни", обясни професорът. Той говори в компанията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и лидера на КНСБ Пламен Димитров, които подкрепят проекта.

Изчисленията на проф. Ганев показват, че цената на тока от новите газови турбини на метан ще бъде 12 стотинки на киловатчас, а сегашната цена от 8,5-9 стотинки от паровите турбини ще остане, тъй като и те ще продължат да се въртят от енергията, добивана с въглища. ТЕЦ Марица-изток 2 с квота за 1 млн. МWh за регулирания пазар

Той твърди, че пилотна инсталация на проекта му може да се изгради в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" за 15 месеца в мащаб 1:20 и ще струва 10 милиона лева. Тя ще бъде разположена веднага след пещите за въглища и ще улавя вредите газове от тях.

Проф. Ганев представя проекта си и идеята той да стане част от Плана за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да получи безвъзмездни средства и кредити от ЕС - за възстановяване от коронакризата. Страната ни обаче още не е предала плана.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров, България и без това закъснява да предаде предложенията си в Брюксел и няма да е фатално, ако се отдели време да бъде проучена и тази идея. Зад идеята твърдо застават и синдикатите от ТЕЦ "Марица изток 2", защото при реализацията ѝ, за разлика от минаването на централата от въглища на газ, персоналът и работните места ще бъдат запазени без съкращения.

Димитров припомни, че засега сред българските предложения към Плана за възстановяване и устойчивост, които се отнасят до комплекса "Марица изток", са свързването на топлоцентралите с газопреносната мрежа на страната и изграждането на нова парогазова мощност - два енергоблока с обща мощност 1000 мегавата, площадката за която не е уточнена. Предложението за улавянето и съхранението на въглеродните двуокиси в земните недра обаче е отпаднало, за него били предвидени около 230 милиона лева. ТЕЦ Марица-изток 2 плавно ще премине на газ

Според проф. Ганев, ако неговата технология се приеме, изграждането ѝ към всеки блок ще струва между 95 и 105 милиона лева и това ще удължи живота на ТЕЦ "Марица изток 2", като бъдат спазени всички еконорми, без да се променя начинът, по който работи сега централата. Ще се запазят работните места и в мини "Марица изток".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички