Официално: "Уестингхаус" ще доставя свежо ядрено гориво на АЕЦ "Козлодуй"


Официално: "Уестингхаус" ще доставя свежо ядрено гориво на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ Козлодуй

5116

АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БТА.

Договорът е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на атомната ни централа за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на НС от 9 ноември 2022 г. за ускоряване процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. Подобно споразумение се подготвя и с френската "Фраматом" за гориво за 6-ти блок. Така ще се постигне пълна диверсификация на доставките. „Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучва алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Договорът беше подписан от Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и Азиз Даг – управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция". Това е първа стъпка за диверсифициране на доставките на ядрено гориво, които до момента идваха само от Русия.

По думите на Кирков благодарение на съвместните усилия е направена стъпка към диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Той подчерта, че така се гарантира сигурността на българската атомна централа.

Според управляващия директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" целта на партньорството е да се осигури безопасна работа на АЕЦ "Козлодуй", енергийна сигурност за България и безопасност в нейното опериране. Азиз Даг подчерта, че компанията има над 40-годишен опит в използването на горивото на "Уестингхаус".

По думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов договорът с "Уестингхаус" е изгоден за страната ни. "С "Уестингхаус" има споразумение, с което компанията поема ангажимент за комплексна доставка вместо само за изработване на касети", посочи Христов. Така се гарантира и сигурността на доставките на свежо ядрено гориво, защото напоследък са налице големи трудности с доставките от Русия, включително и на ядрено гориво.

"В момента физически е невъзможна доставката на ядрено гориво от Русия. Затова с подписването на договора с "Уестингхаус" България си осигурява непрекъсната работа на 5-ти блок на атомната ни централа в Козлодуй. В най-скоро такъв договор ще бъде подписан и с "Фраматом" за свежо ядрено гориво на 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", добави Христов. Затварят VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

Министърът изтъкна, че икономическите условия са значително подобрени спрямо получената оферта през юли. В момента цената е изравнена с тази на руския доставчик "ТВЕЛ", като в нея се включва и безплатно внедряване на системата за вътрешнореакторен контрол на "Уестингхаус". Тази система ще бъде внедрена от догодина, така че ще има една година паралелна работа на двете системи, за да може персоналът да бъде обучен.

По думите на енергийния министър срокът на договора е 10 години, като не включва извозването на отработеното ядрено гориво. Извозването се извършва от трета страна – руската компания "Маяк", която обаче не е в състояние да изпълнява договора, тъй като Русия ѝ отне лиценза. Засега отработеното ядрено гориво се складира на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където има нужните ресурси то да бъде поддържано в следващите между 50 и 100 години. Има ли корупция в сделката за ново гориво за АЕЦ Козлодуй?

"В Европа има една френска компания, която предоставя такива услуги, така че България е в процес на разговори с нея", обяви Росен Христов. По думите му в момента страната ни има нужната инфраструктура, но трябва да се намери постоянно решение. Критичният момент е бил да се осигурят доставките на свежо ядрено гориво, защото доставките за 5-ти блок бяха обезпечени до 2024 г. Предвид срока за изработка на касетите до януари-февруари 2023 г. е трябвало да се подпише договорът за доставки на свежо ядрено гориво.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус". През 2023 г. ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво, напълно съвместимо с технологията в АЕЦ "Козлодуй". А що се отнася до договора с "Фраматом" се работи по аналогично споразумение.

Горивото е съобразено с всички изисквания за безопасност и позволява съвместна работа със съществуващо гориво. "Това е напълно безопасно. Ние проучихме всички опции, включително и опита в другите държави, където" Уестингхаус" доставя. В Чехия вече има успешен случай. Дори наехме международна група от експрети, които да проверят всички технически спецификации. Сигурни сме, че това техническо решение е най-доброто за пети блок", каза Христов в предаването "Лице в лице" по bTV.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. лева, ще донесе 100 млрд. евро

Свършено е с АЕЦ Белене. Какво означава това?

Ядреното гориво на планетата може да бъде изчислено до 2025 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички