АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. лева, ще донесе 100 млрд. евро


АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. лева, ще донесе 100 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

9491

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. лева, но атомната централа ще донесе огромни приходи от около 100 млрд. евро (около 20 пъти повече). Това казва в интервю за БТА председателят на "Булатом" Богомил Манчев.

Въпреки покачването на цените, изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. лева, защото е купено основното оборудване за централата, твърди Манчев. По думите му, ако оборудването беше купено сега, атомната централа щеше да струва два пъти по-скъпо. Все пак е възможно цената на новия АЕЦ да е малко по-висока от въпросните 10 млрд. лева, тъй като в момента медта е по-скъпа. Във всяка централа, която произвежда електроенергия, около 25% са кабели и въртящи механизми и има много мед. Сметката за АЕЦ "Белене" расте със 100 000 лева на ден

Централата обаче ще реализира огромна печалба. Манчев даде за пример, че 1 млрд. мегаватчаса за 60 години, дори и по 100 евро на мегаватчас да се сметне, са 100 млрд. евро. При всичко, което сега се случва, среднопретеглената цена за 60 години не може бъде под 100 евро на мегаватчас. Освен това себестойността на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене", ще е 23 евро на мегаватчас, посочи Манчев. Към днешна дата почти нищо не се е променило, само приходната част се увеличава, изтъква председателят на "Булатом".

Според председателя на "Булатом" е правилно веднага да започне да се строи АЕЦ "Белене". Проектът трябва да се финансира чрез държавна гаранция – експортно ориентирана. Тя се дава на търговското дружество АЕЦ "Белене", което от своя страна дава парите на съответния кредитор. Радев пред ТАСС: Реализирането на АЕЦ "Белене" е неизбежно

Относно стойността за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" не може да се говори нищо конкретно, защото процесът все още не е започнал. Площадката на 7-ми блок е съвсем нова за Eвропейската общност. Там всичко трябва да се започне наново. Проектът за АЕЦ "Белене" не може да се пригоди за 7-ми блок. Не може да стане, защото това е друга площадка. Манчев изтъква, че инфраструктурата там е съвсем различна от тази, която е на "Белене". Екзотичната идея на САЩ да обедини АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй"

Проблем в цената или в политиката?

Очакванията са много рязко да се повиши цената на т. нар. базова енергия. Ако допреди 4 месеца тя е била около 60 евро, сега е около 80-90 евро, посочва Манчев. Защитната цена за връщане на парите от АЕЦ "Белене" при 10 млрд. лева бюджет за централата е билa 12 години. Затова се искаше 25-годишен кредит, 8 години гратисен период и централата да работи 35 години за държавата, след като бъде изплатена. Сега този период на възвръщаемост ще се съкрати под 10 години. "Това е уникална работа. Почти 50 години ще работи за печалба на държавата. Двата ядрени блока на АЕЦ "Белене" за своя 60-годишен живот ще произведат 1 млрд. мегаватчаса електроенергия", допълва Манчев.

Председателят на "Булатом" счита, че проблемът с изграждането на АЕЦ "Белене" е политически. Някои казват, че ще има много голямо влияние от Русия. Турбината обаче е собственост на General Electric, въпреки че е френска. Освен това Franatom ще изгради електрониката в централата. Ще се подпише споразумение с Westinghouse, че след петата година на търговска експлоатация американската компания ще се конкурира да доставя гориво. "Кое му е точно руското, че не разбирам", пита риторично Манчев. Той съветва бъдещият премиер да обясни това в парламента, който от своя страна няма да подкрепи само сегашното правителство, а депутатите ще подкрепят 3-4 правителства напред. 3 световни гиганта ще строят АЕЦ "Белене"

A "Козлодуй"?

По същия начин може и трябва да се изградят и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". За този проект трябва новите мощности да се отделят в ново дружество, защото в противен случай е забранено. Дружеството трябва да бъде самостоятелно. Българският енергиен холдинг (БЕХ) като фирма майка го подпомага, за да може да си намери кредит. Изисква се 30% да е собствен капитал. Ще трябва да се направят търгове за избор на технология. По думите на Манчев това е основната цел, с която е създаден БЕХ – за да няма директна държавна помощ.

Самият АЕЦ "Козлодуй" не може да изгражда 7-ми и 8-ми блок. Причината е, че парите на АЕЦ "Козлодуй" са на държавата. Ако тези пари се харчат директно за изграждането на двата блока, това е държавна помощ. АЕЦ "Козлодуй" е 100% държавна компания и всичките пари, които се печелят, са дивидент на държавата. Държавата обаче може да даде гаранция. Същото се налага да се направи и за изграждането на АЕЦ "Белене".България даде зелена светлина на "Росатом" да участва в АЕЦ "Белене" 

България има пари за нова АЕЦ

Богомил Манчев счита, че държавата има пари да изгради АЕЦ "Белене". Държавна гаранция – експортно ориентирана, ще се даде в полза на дружеството. Впоследствие то ще връща парите, а не държавата чрез бюджета. Освен това електроенергията, която ще се произведе от АЕЦ "Белене", няма да е скъпа. В защитната цена, която е търговска продажбена цена от 60 евро, са включени тези 37 евро "отгоре", които ще се ползват като паричен поток, за да се връщат кредитите към банките. Кандидати за АЕЦ Белене идват в България, може да искат пари от нас

След като обаче централата бъде пусната в търговска експлоатация, ще се намаляват плащанията на данъците върху тези 37 евро заради амортизациите, които се начисляват. Затова първите 10 години дружеството няма да плаща кредити на държавата, а ще плаща кредита, който ще обслужва. Освен това ще остават и пари. Това ще стане, при положение че 30% е собствен капитал и 70 на сто е привлечен. Обикновено собственият капитал винаги е с дължината на кредита, който е взет. Предложението на "Булатом" е собственият капитал да бъде за 30 години. За времето, през което ще работи централата, той ще се върне три и половина пъти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Financial Times: Разумно е България да запази ядрената си енергетика

Официално: Управляващите натиснаха "рестарт" на АЕЦ "Белене"

ГЕРБ ще се задави с АЕЦ "Белене"

Петкова: АЕЦ „Белене“ може да бъде построена за 7-8 години

Докладът за националната сигурност: "Турски поток" ни заплашва, трябва да правим "Белене"

Румен Овчаров и Петър Димитров на съд заради строителството на АЕЦ "Белене"

Няма как АЕЦ "Белене" да е печеливша, смята Трайчо Трайков

Петкова: АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност в целия регион

Ковачки иска да участва по всякакъв начин в АЕЦ "Белене"

Борисов: Оборудването за "Белене" може да е за 7-и реактор на "Козлодуй"

Малинов: АЕЦ "Белене" няма да го бъде

Северна Македония се отказва да инвестира в АЕЦ "Белене"

Корупция от най-високо ниво видяха политици в споразумението за алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички