Financial Times: Разумно е България да запази ядрената си енергетика


Financial Times: Разумно е България да запази ядрената си енергетика
Снимка: БГНЕС

3343

Критиката срещу българското предложение за съживяването на проекта за АЕЦ „Белене“ игнорира спешната нужда на страната да разнообрази енергийните си източници и да намали зависимостта си към въглищата. Това пише за издание Financial Times Тимъти Йео, бивш депутат в британския парламент от Консервативната партия и настоящ директор на организацията New Nuclear Watch Europe.

Според Йео, цитиран от "Фокус", разчитането на силно замърсяващи форми на енергетика е неустойчиво, а момента цените на въглеводородите в Европа се покачват рязко след закъснялата реформа на системата на ЕС за търговия с емисии.

Целите на ЕС за емисиите стават все по-строги и все повече страни членки премахват въглищата от енергийните си системи, затова и Европейската комисия трябва да приветства българското решение. Но електричеството от въглища все пак трябва да се замени. Използването на повече газ единствено може да доведе до частично намаляване на емисиите и ще засили зависимостта на страната от вносен руски газ. Възобновяемите източници могат да компенсират част от недостига на енергия, но докато няма достъпно, гъвкаво, мащабно и дългосрочно съхранение на електрическата енергия, нито една съвременна икономика не може да разчита единствено на неравномерни източници на електричество. Запазването на ядрената енергетика е важна част от българския енергиен микс, затова е и разумно и съвпадащо с европейската политика решение.

При това е погрешно да се смята, че АЕЦ „Белене“ задължително ще получава гориво от Русия. Няма никакви проблеми по отношение на тази зависимост. Построен в Русия, ядрен реактор в Украйна в момента купува половината си гориво от дъщерна компания на „Уестингхаус“ в Швеция.

Превключването от въглен на атом подобрява сигурността и устойчивостта и на европейските и на българските енергийни запаси. С руски и китайски компании готови на бизнес с България, нейният министър-председател Бойко Борисов има силна ръка за разиграване, допълва Йео.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички