ОПЕК сериозно вдига добива на петрол


ОПЕК сериозно вдига добива на петрол
Снимка: iStock

4475

След няколко седмици преговори най-големите производители на петрол в света се договориха за увеличаване на добива от август. ОПЕК+ се споразумяха за постепенно премахване на ограничението от 5,8 милиона барела на ден в производството на петрол до септември 2022 г., тъй като цените на суровината достигнаха най-високите си нива от повече от две години.

Съгласуваното увеличение на доставките на петрол ще започне от 1 август, като общото производство всеки месец ще се увеличава с 400 000 барела на ден. Цените вероятно ще се запазят високи, защото не липсва търсене - Международната енергийна агенция изчислява недостиг от 1,5 милиона барела на ден през втората половина на тази година.

В разгара на кризата през пролетта на 2020 г. ОПЕК+ се договори да намали общото производство с 10 млн. барела на ден, тъй като търсенето почти спря, което срина цените. Картелът постепенно намали добивите, достигайки до орязване на около 5,8 милиона барела на ден.

Сега обаче ситуацията е коренно противоположна. В момента търсенето на петрол в световен мащаб показва "явни признаци на подобрение и запасите на ОИСР намаляват, тъй като икономическото възстановяване продължава в повечето части на света", благодарение на ускоряване на ваксинационните програми, посочват от ОПЕК+.

Еталонният сорт Brent се е повишил с 43% до момента и над 60% спрямо това време миналата година, като се очаква да достигне 80 долара за барел през втората половина на годината. В петък цената му беше 73,59 долара за барел. Цената на петрола може да достигне 100 долара за барел

По-рано източник, участващ в преговорите, каза пред ТАСС, че министрите на страните от ОПЕК+ са се договорили на срещата днес да удължат споразумението до края на 2022 г., като основният параметър на сделката – базовото гранично ниво – ще се промени за някои страни, предава БНР. 

Според него за Русия и Саудитска Арабия базовото ниво на производство ще бъде увеличено с 0,5 милиона барела на ден до 11,5 милиона барела дневно. За ОАЕ тя ще бъде увеличена от 3,17 милиона на 3,5 милиона барела на ден. Също така базовите нива на производство за Кувейт и Ирак се увеличават със 150 000 барела на ден. Русия към ОПЕК: Няма смисъл от ограничения в добива на петрол

Граничното ниво е параметърът, от който се изчислява размерът на намалението, необходимо за всяка държава. Например по-рано Ирак имаше базово ниво на производство от 4,653 милиона барела на ден, сега ще бъде 4,803 милиона барела на ден. Кувейт имаше 2.809 милиона барела на ден, сега 2,959 милиона барела на ден. По този начин тези държави вече ще могат да произвеждат по-големи количества петрол съгласно споразумението. 

Източник на ТАСС в ОПЕК поясни, че новото гранично ниво ще влезе в сила от май 2022 г. Източници на Bloomberg потвърдиха информацията. Според източници на ТАСС разногласията между Саудитска Арабия и ОАЕ са изгладени. Изненадващо решение на ОПЕК качи петрола до нов връх

ОАЕ не бяха доволни, че се предлага споразумение за намаляване на добива на петрол след април 2022 г., когато изтича, при същите условия, при които действа сега. Министерството на енергетиката на ОАЕ смята, че основният предел, от който се изчисляват производствените квоти, не е от значение за тях и не отчита реалните производствени мощности. Саудитска Арабия отхвърли възможността за коригиране на този параметър индивидуално.

Поради разногласия относно основните гранични нива министрите не успяха да се споразумеят по по-належащ въпрос – нивата на производство на петрол от август до края на тази година. 

Първоначално всички членове на ОПЕК+ одобриха възстановяването на производството на петрол с 2 милиона барела на ден с плавни темпове до края на тази година, тъй като недостигът на предлагане на пазара се увеличава. Но поради разногласия по първия въпрос гласуването за облекчаване на квотите се оказа невъзможно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички