Преговорите с френската EDF за АЕЦ "Белене" са замразени


Преговорите с френската EDF за АЕЦ "Белене" са замразени
Снимка: БГНЕС

3254

Преговорите с френската EDF за АЕЦ „Белене“ са замразени, стана ясно от коментар на енергийния министър Румен Радев на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че по отношение на оборудването в момента се прави експертна оценка за стойността му и беше категоричен, че решението на парламента за водене на преговорите с Украйна не съдържа задължение за продажба на оборудването.

„Разглеждат се всички хипотези“, допълни той.

Служебното правителство подготви договор, с който да възложи анализ какво може да бъде направено на площадката на АЕЦ „Белене“ със съществуващите параметри и какво биха предложили от EDF. Френската компания е производител на ядрено оборудване и според сегашния министър на енергетиката едва ли биха се решили на вариант да надграждат доставеното оборудване със своите технологии.

По време на заседанието беше повдигнат и въпросът за алтернативното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Председателят Делян Добрев припомни решение на Народното събрание, че повече гориво от „Росатом“ няма да бъде купувано и това налага сключването на договорите с Westinghouse и Framatome за доставка на гориво.

Касетките на френската компания са по лиценз на руската ТВЕЛ, което означава, че нямат нужда от лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Задължение е в горивото да няма руски компоненти, решиха преди време депутатите.

България има действащ договор за доставка на ядрено гориво от Русия до пролетта на 2024 г. за пети блок на централата и до 2035 г. – за 6-и блок. Пети блок беше зареден през тази пролет с последното останало руско гориво и при следващата кампания трябва да бъдат поставени касетки от Westinghouse, които обаче още нямат лиценз от АЯР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Франция възражда АЕЦ "Белене"

Колко може да спечели България от оборудването на АЕЦ "Белене"?

Какво е състоянието на оборудването на АЕЦ "Белене"?

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички