Премиерът Денков: Договорът с "Боташ" крие сериозни рискове, защото е дългосрочен


Премиерът Денков: Договорът с "Боташ" крие сериозни рискове, защото е дългосрочен
Снимка: Facebook

2878

Договорът с турската компания „Боташ“ крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочен – 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е длъжна да изпълни, независимо дали внася газ. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Facebook.

„Енергийният и газов пазар се развиват много бързо, след няколко години ситуацията в Европа може да бъде съвсем различна. Очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове“, заяви Денков.

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна. „Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме максимално добре възможностите на договора, защото той вече е подписан“, отбеляза Денков.

Той определи като „странно“ бързането около подписването на договора с „Боташ“ „Всичко се случва около Коледа и Нова година. След това има решение на Министерския съвет в първите дни на януари. Очевидно много се е бързало, но защо – не мога да кажа“, подчерта премиерът.

Министър-председателят заяви, че не се притеснява от заявката на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, че ще заведе дело срещу Денков.

„Под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция“, коментира миналата седмица Денков. Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи тогава министър-председателят.

Междувременно бившият енергиен министър Александър Николов също комеитра договора с „Боташ“. „Текущият кабинет поне си дадоха 2 месеца за базисен преглед какво се случва в енергетиката. Когато обаче от ден 1 подписваш документи, говориш, ясно е каква е целта и защо се всява паника“, заяви той.

По думите му в пазарни условия, когато изгодата остава, цената я плаща друг – в случая населението. „Когато се сключва договор за 13 години, която е 156 месеца, от политически кабинет с мандат 3 месеца, е меко казано странно”, смята той. Според него, когато се сключва подобен договор, преговорите са минимум 6 до 9 месеца.

„След 10 години ще ни трябва много по-малко природен газ, отколкото сега“, обясни Николов в ефира на NOVA. Според него сега „Булгаргаз“ ще трябва да търси начини да купува и да продава тези договорени количества.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Денков обвини служебното правителство в щети за милиарди

Пристигна първият танкер с втечнен газ на терминала в Турция

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички