Президентът на КТ "Подкрепа": Няма значение колко ще струва токът, важното е да го има


Президентът на КТ "Подкрепа": Няма значение колко ще струва токът, важното е да го има
Снимка: БГНЕС

2892

Тогава, когато трябва да имаш нещо, което може да нямаш, няма значение колко ще платиш за него – важното е да го имаш. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в отговор на въпрос на Actualno.com докога ще е икономически изгодно да работи комплексът „Марица Изток“.

Как се стигна дотук?

През 2017 г., когато още въпросът с ТЕЦ-овете с марка „Марица“ не беше във фокуса на общественото внимание, зам.-изпълнителният директор на „Мини Марица Изток“ инж. Димитър Чолаков заяви следното: геоложките запаси и ресурси на находището на „Мини Марица Изток“ са за близо 2 млрд. тона, но индустриалният потенциал е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да осигуряват светлина и топлина за още 30 години. С други думи, индустриално изгодният добив на въглища е с хоризонт 30 години – след това става по-скъпо да копаем въглища, отколкото печелим от тях за този комплекс. Какви са трите сценария за района на "Марица-Изток" до 2040 г.?

Ще остане ли без ток България?

Визията на Манолов обаче е, че въглищните централи от комплекса са базова мощност, която не можем да заменим с нищо в момента (във видеото по-долу той загатва, че всъщност трябва да бъдат заменени) – и няма да имаме ток без тях, затова следва да плащаме независимо колко струва това. „Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят по друг начин – така, както повелява българският национален интерес. А той е да има ток въобще – защото тази работа дали хората ще си загубят работните места не е най-важната! Най-важната тема е България да продължава да има ток дотогава, докато стане възможно токът, който сега произвеждат топлоелектрическите централи, да бъде заместен с нещо друго“, коментира Манолов.

Остава отворен въпросът обаче как така и в момента България купува ток от съседни държави, когато той е по-евтин от произведения у нас? Справките в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са достатъчно красноречиви, например как редовно денем в пикови часове купуваме зелен ток от Гърция, а не ползваме въглищните си ТЕЦ-ове, защото гръцкият ток ни е по-евтин за конкретно време от денонощието. Всичко това се случва заради принципа за изграждана на единен европейски пазар – в енергетиката в ЕС това е добре разработено под формата на регионални пазари за ток. Съответно, този въпрос повдига друг – наистина ли говорим за опасност от хронична липса на ток за България или за необходимост една индустрия да бъде реформирана тотално, за да има бъдеще, което ще промени из основи добре подредената картинка на много хора в нея – те ще трябва да търсят препитание по различен начин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Премиерът увери, че въглищните централи ще работят до 2038 г.

След среща на Борисов и Василев: Ето докога ще работят въглищните централи

Работници и служители на ТЕЦ-ове блокираха основни пътни артерии в страната

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички