Протестиращи миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната


Протестиращи миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната
Снимка: БГНЕС

1959

Протестиращи енергетици и миньори блокираха пътища и ключови точки в страната. Те са против териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които кабинетът разглежда днес.

Демонстрантите пробиха кордона на полицията и малко след 8 часа блокираха двете платна на автомагистрала „Тракия“ на разклона при Стара Загора, съобщава БНР.

Движението е спряно, образуваха се километрични опашки. Протестиращите заявяват, че са готови на безсрочен протест.

След като блокираха Прохода на републиката в района на Гурково, протестиращите слязоха на Подбалканския път и блокираха и двете платна.

Миньори и енергетици и от Перник също блокираха тази сутрин пътен възел Даскалово на изхода за града. Протестно шествие от автомобили потегли по автомагистрала „Струма“ към пътен възел Мало Бучино, след което се очаква се върне обратно в Перник.

„Искаме работа, искаме централите да работят. Искаме да можем да храним децата си“, заявиха протестиращите.

„Енергетици от ТЕЦ „Бобов дол“ и миньори от мини „Открит въгледобив“ затворихме изцяло – трите ленти в двете посоки, АМ „Струма“ при пътен възел „Бинека“, на разклона за Кюстендил“, заяви за БНР синдикалистът от централата Иво Димитров. Изпратена е и полиция, и жандармерия, образували са се километричин опашки от пътуващи в двете посоки.

Протестиращите са категорични, че ще останат на магистралата дотогава, докато правителството не вземе правилното решение за регионалния план за справедлив преход и ТЕЦ „Бобов дол“ остане да работи до 2038 г.

Междувременно стана ясно, че протестът продължава и колоната от недоволни е блокирала движението при входа на Дупница, при пътен възел „Бинека“, предаде БТА.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ определиха обходен маршрут заради протеста, но блокиране на пътя имаше и по обходния път. От полицията в Кюстендил потвърдиха, че движението е спряно и към този момент.

Протест беше организиран тази сутрин и от работещи в „Топлофикация – Русе“ организираха тази сутрин протестна акция в района на граничния пункт „Дунав мост“. Преди началото на работния ден обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района и блокираха движението за около половин час.

Причината за протеста им е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства.

„Ние не можем за толкова кратко време – до 2026 г., да преминем на друг вид гориво освен въглища. Общо 400 души работят в „Топлофикация Русе“. Нашето искане е регион Русе да влезе в териториалния план и да участваме в написването на териториалните планове за справедлив преход“, заяви Севдалин Желев, изпълнителен директор на „Топлофикация Русе“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Поредно недоволство: И миньорите и енергетиците излязоха на протест в София

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички