Режим на водата в Омуртаг: Пускат водата за час, спират я за 10 дни


Режим на водата в Омуртаг: Пускат водата за час, спират я за 10 дни
Снимка: iStock/Guliver

8965

Макар че от години има проблеми с водоснабдяването, Омуртаг все пак се готви за най-тежкия режим досега. В някои части на града ще има вода в рамките на час, а след това ще бъде спирана за между 7 и 10 дни. Причината – синоптичната прогноза, която не предвижда валежи в следващите 2 седмици около карстовия извор "Кипилово", тъй като водоснабдяването се осъществява от каптажа.

Тези проблеми са още от около 1980 г., като режим има постоянно, който през лятото и есента е доста тежък. Освен че е зависим от валежите, Омуртаг е и с почти изцяло компрометираната водопреносна мрежа. А през последните години беше подменена малка част от нея. Сега обаче градът е на прага на най-голямата криза, заради което граждани събират подписка за спешни мерки и въвеждане на бедствено положение. За няколко дни инициативата събра широка подкрепа. Подписи се събират на няколко места в града, както и онлайн, защото и много жители на Омуртаг, които живеят и работят в чужбина, искат да се включат.

"Над 12 000 жители на Омуртаг чакат вече 3 месеца да потече вода от чешмите им. В момента имаме водоподаване само 2 пъти седмично за по 2 часа, а части от града – за по час", споделя за БТА Магдалена Славова от гражданско обединение "Вода за Омуртаг". По думите ѝ с обявяването на бедствено положение, гражданите искат да получат полагащите им се по закон: внимание, помощи и мерки за трайна разрешаване на проблема – пълно и спешно финансиране за реконструкция на градската водопроводна мрежа.

Според членове на обединението, през последните 25 години градът е загубил над 60% от населението си. А основна причина за това е водният режим, който от юли до декември всяка година, достига до почти пълна липса на течаща вода. Заради енергийната криза вземането на душ в Нидерландия ще трае 5 минути 

С исканията на гражданите са запознати кметът на общината Ешреф Ешрефов, областният управител на Търговище Станимир Парашкевов. Изпратено е и писмо до кабинета на служебния министър на вътрешните работи и до всички институции, в чиито правомощия е обявяването на бедствено положение. 

"Решението на омуртагското безводие е в пълна подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, на която се дължи 85% от водните загуби и реконструкцията, на която би осигурила постоянно течаща вода, дори и само с водния дебит от извора в Кипилово. Този жизнено необходим ремонт може да се финансира по линия от МРРБ", обясни Магдалена Славова.

Подписката ще продължи до четвъртък, 20 октомври и след това изпратена до институциите.

По думите на управителя на "ВиК" – Търговище Явор Миланов положението в Омуртаг е наистина критично. "Не може да се твърди, че имаме неотстранена авария, както през 2020 г., когато положението беше аналогично", категоричен е той.

Решението на проблема на Омуртаг е в три стъпки. Първата – пълна подмяна на вътрешната водопреносна мрежа – въпрос, по който вече се работи поетапно. Според специалиста трябва да се подмени мрежата в ниската част на разделения на 3 части град. Средствата за дейностите се осигуряват чрез МРРБ. За мрежата в средната и високата част на града предстои обявяване на обществена поръчка, за да може да се кандидатства за финансиране през 2023 г.

Втората стъпка е да се осигури алтернативно водоподаване за града, чрез доремонтиране на водопровода от село Ястребино. И трето – реконструкция и частична подмяна на въвеждащия водопровод. Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Къде и с колко поскъпна водата от 1 август?

Какво причини наводнението и безводието в Перник?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички