Румъния купува 1 милиард куб. метра азерски газ, ще го получи през България


Румъния купува 1 милиард куб. метра азерски газ, ще го получи през България
Снимка: iStock

5449

Румъния си осигури още 1 милиард кубически метра газ от Азербайджан. Синьото гориво ще бъде доставено до март 2024 година в рамките на индивидуален договор между румънската държавна компания Romgaz и азербаджанската Socar. Газът най-вероятно ще бъде доставен през интерконектора между Гърция и България.

Новият договор ще влезе в сила на 1 април 2023 година и служи на стратегическите цели на Румъния за гарантиране на сигурността на доставките и диверсификацията на газовите източници, се казва в прессъобщение на Romgaz.

Сделката надгражда рамката, създадена от първия индивидуален договор, който двете компании подписаха в края на миналата година и дава възможност на Румъния да получава газ по Южния газов коридор. Не е ясно дали и колко азерски газ е получила северната ни съседка през тази година.

Румънският президент Клаус Йоханис, който е на посещение в Азербайджан за откриването на министерската среща на консултативния съвет на Южния газов коридор, каза, че Румъния остава силно заинтересована да допълни своя внос на газ от Каспийския регион, за да отговори на нарастващото си потребление. Азерският газ: Спасителят на Балканите и Европа от газовата зависимост от Русия

Азербайджан смята да увеличи доставките на природен газ за Европа до 12 милиарда кубични метра през 2023 година. Това е с близо 50% повече от доставяните досега 8,2 млрд. куб. метра годишно. Износът на азерски газ за Турция се очаква да нарасне с 19% до 10 милиарда кубически метра

Азерският газ стига по-лесно до Балканите след след откриването на интерконектора Гърция-България. От началото на отоплителния сезон интерконекторът обезпечава близо 1/3 от зимното потребление на природен газ в България, съобщават от оператора ICGB. Газопроводът има огромно значение и за цяла Централна и Югоизточна Европа, като се очаква в близко бъдеще да доставя газ за Сърбия, Северна Македония и Албания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа получи първите 5 милиарда куб. метра азерски газ

ЕС очаква 10 млрд куб. метра азерски газ до лятото

Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички