Руски войски застрашават доставките на газ за Европа


Руски войски застрашават доставките на газ за Европа
Снимка: Getty Images

5481

Доставките на природен газ за Европа изобщо не са сигурни и има "реална опасност" от прекъсване на транзита на природен газ за Европа. Това предупреди Операторът на газопреносната система на Украйна (ОГТС), цитиран от Reuters.

Причината е, че настъпващите руски войски са превзели ключови компресорни станции в района на Луганск и Харков, които са сред основните входни точки за потока на газ в страната. След като са окупирали станциите "Новопосков" и "Купянск", военните започнали да разпитват служителите за операциите им. Руските окупатори се опитват да повлияят на операциите на газотранспортната система, твърдят от ОГТС.

"Има реална опасност за транзита на газ за Европа заради присъствието на руски военни сили на територията на компресорните станции в Украйна", предупреди директорът на Оператора на газотранспортната система на Украйна Серхий Макогон. Той призова чуждите военни да се оттеглят от двете компресорни станции.

Русия: Газовите доставки през Украйна продължават

Русия продължава да изпълнява задълженията си по договорите за доставка на природен газ в Европа, каза руският президент Владимир Путин на днешното заседание на правителството. "Доставяме всичко, което трябва да доставяме на нашите основни потребители и в Европа, и в други части на света. На 100% е напълнена даже газопреносната мрежа на Украйна", увери Путин. "Газпром" продължава да подава газ през Украйна

По думите му не Русия, а Европа е виновна за поскъпването на газа и петрола на европейския пазар. В понеделник цената на газа в Европа достигна невероятните 3300 долара за 1000 куб. метра. "Цените растат, но не по наша вина. Това е резултат от техните грешки. Няма какво да ни обвиняват!", категоричен е Путин, който се включи в заседанието чрез видеоконферентна връзка.

Ключов маршрут

Маршрутът през Украйна и Словакия е един от основните за износа на руски природен газ за Европа, наред с "Турски поток" към Турция и България, "Ямал-Европа" към Полша за Германия и "Северен поток 1" през Балтийско море до Германия. Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Около 41,6 млрд. куб. метра руски газ е транспортиран през Украйна до Европа през 2021 г. Това прави ключов този маршрут за доставка, въпреки че се отчита 25% спад в сравнение с предходната година, тъй като Москва търси алтернативни маршрути. Според експерти Украйна получава между 2 и 3 млрд. долара годишно за транзита на руски газ към Европа, но газопреносната ѝ мрежа има нужда от спешна модернизация. България сериозно увеличава вноса на руски газ

На 5 март Украйна спря износа на природен газ заради военните действия и ще използва синьото гориво, за да задоволи собствените си нужди. Това обаче не се отрази на транзита на газ за Европа. Междувременно измъчваната от войната страната започна да внася втечнен газ от Полша.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички