Шоково поскъпване на парното


Шоково поскъпване на парното
Снимка: БГНЕС

5650

Парното и топлата вода ще поскъпнат с 50% от 1 януари 2022 г. Това се налага заради увеличението на природния газ с над 100%. Това заявява пред вестник "Труд" Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Цената на природния газ в момента е два пъти по-висока от тази, при която бяха определени сегашните цени на топлинната енергия, обяснява той. По думите му в момента разходите за газ на топлофикациите са 80 на сто от всички. Топлофикация София иска ново поскъпване на парното

И сега дружествата не могат да покрият разходите си, ако няма увеличение на цената, просто ще спрем да работим, защото няма как да плащаме заплати и да купуваме газ, признава Георгиев.

Ако сметката за парно досега е била 300 лв., вероятно от януари ще се увеличи със 150 лв., прогнозира той. На въпрос на "Труд" дали потребителите могат да понесат такова поскъпване, той посочва, че за част от хората тази сума не е проблем, а за другите държавата трябва да осигури подпомагане.

Топлофикационните дружества няма нужда да внасят заявления с искане за повишаване на цените, това трябва да го направи автоматично Комисията за енергийно и водно регулиране, както е предвидено в наредбата, допълва Кремен Георгиев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Драстично поскъпване на газа, цената ще скача още

Готвят ново голямо поскъпване на газа през ноември

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички