Топлофикация София иска ново поскъпване на парното


Топлофикация София иска ново поскъпване на парното
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4018

Столичната топлофикация е внесла отново заявление за преразглеждане на цената на парното в КЕВР. Преди това дружеството пратило две писма до регулатора, но нямало отговор. Това е второ искане на топлофикацията за по-високи цени. Първото бе внесено през август и се искаше поскъпване от септември, вестник "24 часа".

От КЕВР не коментираха заявлението, но повториха, че според нормативните актове цената на топлинната енергия може да се променя веднъж на шест месеца, тоест от 1 януари. Дори да се започне промяна на наредбата за ценообразуването на топлинната енергия, това ще отнеме месеци.

В отговор на въпрос на "24 часа" за исканото увеличение на цената на парното от "Топлофикация София" не посочиха процент и откога. Уточниха, че дружеството не иска да увеличава цената за крайните потребители, но държавата и регулаторните органи трябвало да намерят начин да дофинансират разликата между прогресивно нарастващите цени на газа и въглеродните емисии и фиксирана от КЕВР цена. Готвят ново голямо поскъпване на газа през ноември

"Държавата има широк набор от възможности да се намеси и да регулира безпрецедентната ситуация в енергийния сектор, както направиха повечето европейски правителства. В противен случай "Топлофикация София" няма да има възможност да продължи да изпълнява социалните си функции, а и ефектът върху енергийната система би бил унищожителен", посочиха от компанията.

Заради рекордно високите цени на природния газ столичното парно не можело да събере пари и да плати на "Булгаргаз". Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички