Шведското разследване е открило вида експлозив, използван за "Северен поток"


Шведското разследване е открило вида експлозив, използван за "Северен поток"
Снимка: Danish Defence Command

10555

Шведското разследване е установило вида експлозив, използван за взрива на „Северен поток“, предава Reuters, позовавайки се на един от прокурорите по случая. Той обаче отказва да даде информация какъв е експлозивът и допълва, че много държави могат да бъдат замесени в случая, ако се съди само по него. Сериозен саботаж: Швеция откри следи от експлозиви до "Северен поток"

„Водещата версия на шведските разследващи, е че зад акта стои държава, но ще бъде много трудно да се докаже. Взривовете, разрушили тръбите в шведските териториални води, са на дълбочина от 80 метра, което затруднява разследването“, посочва Матс Люнгквист.

Следователят е категоричен, че доказателства трябва да се търсят в много направления, както и че разследването още не е приключило.

В разследването на взривените 3 тръби на „Северен поток“ участват още Дания и Германия.

В медийното пространство се появиха много версии за случая, включително и че проукраински националисти с взета под наем яхта са поставили експлозивите до тръбите. Според авторите на публикацията те не са свързани с държавата. Германски медии обявиха, че през януари разследващите в сраната са открили лодката, с която са превозени експлозивите. 

На този сценарий твърдо се противопоставя Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски определи публикациите като „дезинформация“ и препоръча да се направи анализ кой има интерес да бъде разпространена тя. Зеленски също посочи, че целта е да бъде намалена подкрепата за Украйна и премахнати санкциите за бизнеса.

В Москва обаче също не вярват на украинската връзка и отбелязват, че по-възможна е теорията на журналиста Сиймур Хърш, според когото американското разузнаване има общо с взривовете.

През есента Русия обвини и Великобритания, че е участвала в саботажа.

Има версия, според която Русия сама е взривила тръбите на газопровода и причината са намалените доставки на газ за Европа през 2022 г. Заради тях „Газпром“ е изправена пред няколко арбитражни дела, а унищожаването на газопровода означава форс мажор, пречещ на компанията да извърши своите ангажименти. В полза на версията за руско участие е още желанието на Русия да накаже Германия заради военната подкрепа, оказана на Украйна. Три държави са главните заподозрени за взривовете по "Северен поток"

Матс Люнгквист коментира, че независима групировка не може да бъде съвсем изключена, но е малко вероятна. „На теория има няколко големи компании, които може да стоят зад взривовете. Не изключваме никой, но държавно участие – директно или индиректно, е най-вероятната версия на базата на всички обстоятелства“, допълва шведският следовател.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Потвърдиха версията за саботаж на "Северен поток"

Забелязани са руски военни кораби около "Северен поток" в началото на седмицата

"Газпром" намекна, че НАТО има роля за взривовете на "Северен поток"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички