Скандал в парламента: Кирил Петков и Николай Павлов се "захапаха" за азерския газ


Скандал в парламента: Кирил Петков и Николай Павлов се "захапаха" за азерския газ
Снимка: AVAX

5563

Сериозен скандал, свързан с азерския газ, избухна по време на дебатите за избор на ново редовно правителство в парламента.

Той започна, след като съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че партията не може да подкрепи проектокабинет, в който влиза Николай Павлов, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз". Петков обвини Павлов, че не е подписал анекс за азерския газ, което е довело до загуба от 1 милион лева за ден.

Припомняме, че Павлов беше отстранен от ръководството на дружеството в началото 2022 г., след като тогавашният енергиен министър Александър Николов го обвини за поредното отлагане на газовия интерконектор с Гърция и за отказа на "Булгаргаз" от получаване на максималните количества от газови доставки от Азербайджан - газ, доста по-евтин от всеки друг, включително от получавания от "Газпром". След като беше освободен от "Булгаргаз", Павлов беше призован на разпит, а вътрешният министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков намекваше за обвинения срещу него, които не станаха факт. 

В пленарна зала днес в защита на Павлов се намеси бившият енергиен министър от кабинетите на Бойко Борисов - Делян Добрев. Той съобщи, че е подал сигнал до МВР за газовите сделки на правителството "Петков", който бил придвижен към прокуратурата. Добрев предупреди Кирил Петков, че ако Николай Павлов стане енергиен министър, той ще лежи в затвора.

Загуби за над 1 милиард лева

Изказа се и самият Николай Павлов, като обвини правителството на Кирил Петков, че са го отстранили от ръководството на "Булгаргаз", за да вкарат посредници в търговията с газ. В резултат на това държавната компания и българската икономика са изгубили 1,2 милиарда лева. "За няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител", каза Павлов. Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли "Булгаргаз"?

Бившият шеф на "Булгаргаз" каза, че по негово време е предотвратено плащането на неустойки към Азербайджан и дори прекратяване на договора. Според него правителството на Кирил Петков е надплатило 178 милиона долара за азерски газ, купен на четворна цена. С покачването на цената на газа се е вдигнала и банковата гаранция, свързана с договора. Това е довело до нови 100 милиона долара разходи за държавата плюс допълнителни разходи за газовото дружество. Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

По думите му в края на миналата година Кирил Петков е предложил "Булгаргаз" да заведе дело срещу азербайджанския доставчик на газ и да съди оператора на гръцката връзка IGB за пропуснати ползи. "Знаете ли какво означаваше това - край на диверсификацията, край на IGB, край на договора с азерската компания!", каза Павлов.

Кирил Петков излезе отново на трибуната и каза, че чрез анексът, който Павлов е подписал, "Булгаргаз" се е отказал от 2/3 количествата от евтин азерски газ в полза на "Газпром". Бившият премиер обвини Павлов, че е "кукла на конци" на Бойко Борисов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Успя ли Кирил Петков да договори още азерски газ?

Кирил Петков от Гърция: Край на руския газов монопол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички