След изпускането на замърсени води от "Фукушима": Китай спира вноса на морски продукти от Япония


След изпускането на замърсени води от "Фукушима": Китай спира вноса на морски продукти от Япония
Снимка: Getty Images

2692

Япония започна в четвъртък да изпуска обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала Фукушима Даичи в Тихия океан, противоречив ход, който предизвика критиките на Китай като „егоистичен и безотговорен“.

Одобрено преди 2 години от японското правителство и одобрено от ядрения надзорен орган на ООН миналия месец, изхвърлянето е ключова стъпка в дълъг и труден процес на извеждане от експлоатация на централата Фукушима Даичи, включително отстраняването на замърсените води, след като беше унищожена от цунами.

Операторът на централата Tokyo Electric Power заяви, че изпускането започнало в 13:03 ч. местно време и не са идентифицирани никакви аномалии с помпата за морска вода или околните съоръжения, предаде Reuters.

Китайските митнически власти заявиха, че Пекин спира вноса на всички морски продукти от Япония с незабавен ефект, предадоха Киото и АП. Китайското външно министерство остро осъди този ход и го нарече „изключително егоистичен и безотговорен акт“.

 

 

„Японската страна не трябва да причинява вторична вреда на местните хора и дори на хората по света от собствените си егоистични интереси“, гласи изявление на китайското външно министерство.

Китай заяви, че също, че ще предприеме мерки за защита на морската среда и общественото здраве и ще засили мониторинга на нивата на радиация във водите си след изхвърлянето. Токио също разкритикува Китай за разпространението на „научно необосновани твърдения“.

Токио настоява, че изпускането на вода е безопасно, отбелязвайки, че МААЕ също заключи, че въздействието, което би имало върху хората и околната среда, е „незначително“.

Централата Фукушима Даичи беше разрушена през март 2011 г., след като масивно земетресение с магнитуд 9,0 генерира мощни вълни цунами, причинили стопяването на три от нейните реактори.

Изпускането на отпадъчните води разтревожи други страни в региона, като министър-председателят на Островите Кук Марк Браун заяви, че докато науката подкрепя решението на Япония, регионът може да не е съгласен по „сложния“ въпрос.

Японски риболовни групи, засегнати от години репутационни щети, отдавна се противопоставят на плана. Те се опасяват, че това ще доведе до загуба на продажби, включително от ограниченията на износа към основните пазари.

Хонконг и Макао – и двата управлявани от Китай региони – са готови да наложат забрана за японски внос на риба от региони, включително столицата Токио и Фукушима, започвайки от четвъртък.

Премиерът на Южна Корея Хан Дък Су заяви, че забраните за внос на риба и хранителни продукти от Фукушима ще останат в сила, докато обществените опасения не бъдат облекчени.

Водата ще се пуска първоначално на по-малки порции и с допълнителни проверки. Първото изхвърляне на общо 7800 кубически метра – еквивалента на около 3 олимпийски басейна вода – ще се извърши за около 17 дни.

Според резултатите от теста на Tepco, публикувани в четвъртък, водата съдържа около 63 бекерела тритий на литър, под лимита на Световната здравна организация за питейна вода от 10 000 бекерела на литър. Бекерел е единица за радиоактивност.

„Япония ще провежда мониторинг около района на изпускане на вода и ще публикува резултатите всяка седмица“, заяви министърът на околната среда.

Tepco очаква процесът на освобождаване на отпадъчните води – в момента общо над 1,3 млн. метрични тона – да отнеме около 30 години.

Граждански групи започнаха протести в Япония и Южна Корея, въпреки че правителството на Южна Корея заяви, че собствената му оценка не е открила проблеми с научните и технически аспекти на освобождаването.

Южнокорейската полиция арестува най-малко 14 протестиращи, които влязоха в японското посолство в Сеул, според организатор и свидетел на Reuters. Преди освобождаването няколко десетки протестиращи се събраха пред централата на Tepco в Токио, държайки табели с надписи „Не изхвърляйте замърсена вода в морето!“. Митингът приключи за около час.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Фукушима-1" с огромни повреди, не пречиства радиоактивна вода

195 млн. долара отпуска Япония, за да хвърли вода от "Фукушима" в океана

В Южна Корея - притеснени от плановете на Япония за водата от АЕЦ Фукушима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички