След санкцията на Energy Supply: КЕВР разглежда още жалби за нарушения


След санкцията на Energy Supply: КЕВР разглежда още жалби за нарушения
Снимка: iStock

1948

Комисията за енергийно и водно регулиране работи по още жалби за нарушения на пазара на електроенергия на едро по регламента REMIT. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти.

Коментарът идва във връзка със санкцията, наложена на един от енергийните търговци преди дни. Решението беше приветствано и публикувано и на страницата на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER), също оказала сътрудничество при разследването на казуса.

„Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (АСРЕ) приветства решението на КЕВР от 23.03.2023 г., с което в изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия /REMIT/ е наложена имуществена санкция на енергийно дружество за извършена манипулация на българския пазар за електроенергия на едро“, се посочва в съобщение на АСРЕ от 28.03.2023 г.

КЕВР санкционира Energy Supply със 165 000 лв. заради пазарни манипулации, включващи издаване на лъжливи поръчки. Глобата е наложена по REMIT, регламента, гарантиращ прозрачността на пазара на електроенергия на едро. Чрез разпоредбите му регулаторите могат да разследват различни пазарни манипулации и търговия с вътрешна информация на енергийните пазари в ЕС.

Това е втората санкция на КЕВР по REMIT, след като през есента на 2022 г. наложи глоба от 1,25 млн. лв. на 6 енергийни дружества. Сред тях и Националната електрическа компания (НЕК), чиято санкция беше най-голяма – над 600 000 лева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви промени се готвят при търговията с ток?

"Газпром" не съди България 

КЕВР утвърди по-ниска цена на газа за месец март

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички