Токът в двата най-големи града в Норвегия се оказа безплатен


Токът в двата най-големи града в Норвегия се оказа безплатен
Снимка: iStock

4036

Оказва се, че в някои места в Норвегия токът е бил безплатен през вчерашния ден. Пазарните данни показват, че електроенергията в двата най-големи града на Норвегия е била безплатна, като това се случва в резултат на влажното лято.

В Норвегия електроенергията се произвежда почти изцяло от ВЕЦ, колкото повече дъжд или сняг, толкова повече се пълнят резервоарите и толкова по-ниска е цената на електроенергията, предава БГНЕС.

Особено силната лятна буря, наречена "Ханс", която премина през Скандинавия през август, в допълнение към честите валежи това лято, напълниха резервоарите в някои части на Норвегия.

В резултат на това спотовата цена на електроенергията преди данъци и мрежови такси се очакваше да се колебае между 0 и -0,3 крони (-0,03 щатски цента) в столицата Осло и втория по големина град Берген, според специализирания информационен сайт Europower.

На Nord Pool, водещия пазар на електроенергия в Европа, цените на едро на електроенергията в двата града бяха средно -1,42 евро за мегаватчас.

Отрицателната цена означава, че електроснабдителните дружества плащат на потребителите, за да използват тяхното производство.

"(Производителите на електроенергия) са обяснявали в миналото, че е по-добре да произвеждат, когато цените са малко отрицателни, отколкото да предприемат мерки за спиране на производството", заявиха от Europower.

Екстремните горещини разкриха истинския потенциал на слънчевата енергия в Европа

Въпреки че спот цената беше леко на минус в някои части на страната - която е разделена на различни ценови зони - дружествата все още могат да печелят пари от сертификатите за зелена електроенергия.

Според експертите по климата глобалното затопляне води до по-чести и по-интензивни валежи от дъжд и сняг в Северна Европа.

Миналата седмица Норвежкият метеорологичен институт съобщи, че температурите през август в Норвегия са били средно с 0,9 градуса по Целзий по-високи от обичайните, а след и без това дъждовния юли, валежите през август са били с 45% повече от обичайното.

"Всички тези дъждове, включително и "Ханс", съдържат елемент на изменението на климата", заяви изследователят Анита Верпе Дирдал.

Една метеорологична станция в Южна Норвегия регистрира 392,7 милиметра дъжд през август, което е с 257% повече от обичайното.

По данни на Europower за втори път цените на електроенергията в някои части на Норвегия са отрицателни.

Първият път е бил на 8 август след бурята "Ханс".

Петролната столица на Норвегия - Ставангер - въвежда безплатен транспорт

Норвегия одобри газови и петролни проекти за 17 млрд. евро

Норвегия, основен износител на електроенергия за Европа, ограничава доставките

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички