Петролната столица на Норвегия - Ставангер - въвежда безплатен транспорт


Петролната столица на Норвегия - Ставангер - въвежда безплатен транспорт
Снимка: iStock

4692

Петролната столица на Норвегия Ставангер е поредният европейски град, който предлага напълно безплатен обществен транспорт. Това е четвъртият по големина град в страната. 320 000 жители могат да се възползват от започналото на 3 юли приложение за безплатни билети за за пътуване с обществен транспорт на жителите на общината.

Още преди въвеждането на промените 40 000 души са се регистрирали, създавайки акаунт за изтегляне на билети за автобуси, влакове и местни фериботи, обслужващи острови по крайбрежието.

Билет за автобус и влак за възрастни обикновено е около 40 крони (4 долара) за час пътуване.

Експериментът за безплатно придвижване в Ставангер в не е първият в Европа, но изборът на града е изненадващ. Ставангер е познат като сърцето на нефтена и газова индустрия на Норвегия. Градът обаче цели да се превърне в „енергийната столица“ на Норвегия, с възобновяема енергия, особено от вятърни турбини, заменящи нефтените платформи в морето, пише Bloomberg.

Безплатният градски транспорт в град Ставангер вероятно е политика, която демонстрира зеления преход на града, като целта е да се увеличи делът на активно пътуване с обществен транспорт до 70% от всички пътувания в града.

Финансиране от 18 млн. долара

В момента е експериментална фаза. За целта са отпуснати 200 млн. крони (18,7 млн. долара) субсидии за билети. Смята се, че сумата ще е достатъчна да се платят билетите на всеки, който използва приложението за около година. Когато сумата бъде изразходвана и програмата се счита за успешна, ще е нужно допълнително финансиране.

Регистрацията изисква доказателство за местно пребиваване. Има обаче и скептици. Не всички местни жители са убедени в ефективността на политиката. Според опоненти на лявоцентристкото движение на града парите могат да бъдат изразходвани по-добре за разширяване и подобряване на автобусната система, вместо да направят това, което вече съществува, безплатно.

Столицата на Естония Талин вече 10-та година предлага безплатен обществен транспорт за жителите – политика, която оттогава е широко разпространена в страната. Това направи и френският град Дюнкерк през 2014 г. Херцогство Люксембург стана първата държава, премахнала платени билети за всички през 2020 г. Малта последва примера, въвеждайки безплатни автобуси в страната през 2022 г.

Засега няма доказателствата, че подобни политики работят по предназначение. Безплатният транспорт в Люксембург не е намалил обема на автомобилите по пътищата например, а целта им е именно такава.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето къде срещу 20 клякания се возите безплатно в градския транспорт

Къде в Европа градският транспорт е по-евтин от този в София?

За 9 евро може да пътувате из цяла Германия - ето как

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички