София далеч не е европейската столица с най-евтин градски транспорт


София далеч не е европейската столица с най-евтин градски транспорт
Снимка: iStock

5327

В последните седмици билетите за градския транспорт в София са една от основните теми, които вълнуват столичани и гости на столицата. От началото на годината влязоха в сила няколко промени, свързани с билетите и картите. Към момента цената на билет за пътуване с наземен транспорт за 30 мин. е 1,60 лв., а билет, продаван от водача на превозното средства струва 2 лв. Готвят намаление на картите за градски транспорт заради високите цени

Интересно е да сравним какви са цените на билетите за градски транспорт в други европейски столици. И всъщност цените в София далеч не са най-евтините. С най-ниска цена е билетът в Загреб, който струва 1 лв. След хърватската столица се нарежда Букурещ с цена 1,20 лв. Чак на трето място се нарежда София с 1,60 лв., а след нас е Братислава с 1,80 лв., пише businessnovinite.bg

Най-скъп е билетът в Осло, където цената му е 7 лв., като след норвежката столица се нареждат Копенхаген с цена 6,40 лв. и Берлин с цена от 6 лв.

На места държавата се стреми да стимулира хората да слязат от колите и да ползват транспорт, поради тази причина в някои градове в Европа, като Люксембург, градският транспорт е безплатен за гражданите и туристите. В Амстердам пък не целият обществен транспорт е безплатен, но това важи за фериботите по река Иж, които могат да се ползват безплатно от пешеходци, колоездачи и хора с мотопеди.

Нова услуга на софийския градски транспорт

Междувременно у нас в своя финален етап е проект за електробуси, които да се движат в даден квартал и докарват пътници до метрото. От септември досега се извършваха полеви тестове. Обходени са предвидените маршрути в "Манастирски ливади" – Изток и Запад, кв. "Павлово" и част от "Красно село". По думите на Иван Николов от направление "Транспорт" в Столичната община са оглеждани и местата, подходящи за спиране на буса.

През първия етап елекстробусите ще возят пътници до метростанция "Красно село", където ще може да се осъществява и връзка с трамвайни линии.

Николов обясни, че услугата е иновативна и за да се въведе са направени обществени обсъждания по райони. Последното такова с представяне на концепцията е насрочено до края на януари, след което ще се пристъпи към "транспорт на поискване".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

От 1 януари: Как се променя пътуването в градския транспорт в София?

Буферните паркинги в София вече са за всички

Обрат: Връщат картата за една линия в София

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички