От Нова година: Билетите в София стават за време и със задължително валидиране


От Нова година: Билетите в София стават за време и със задължително валидиране
Снимка: iStock

10411

От 1 януари в градския транспорт в София ще се пътува с т.нар. "билети за време", позволяващи неограничено прекачване от едно превозно средство на друго в рамките съответно на 30 или 60 минути. Директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев споделя, че е направен анализ на навиците на пътуванията в столицата, пише businessnovinite.bg. Според него пътниците използват транспорт средно 30-40 минути. След Нова година ще могат да пътуват с билет 30 плюс, който остава на сегашната цена от 1,60 лв., но позволява да се сменят различни превозни средства, както и метрото. Пътуваме за време в градския транспорт в София?

Сега билетът се ползва в едно превозно средство, независимо от разстоянието и броя спирки. "От Нова година на същата цена пътникът ще може да ползва колкото е нужно различни превозни средства и на 29-ата минута, в последното избрано превозно средство може да се валидира и да продължи да пътува спокойно като редовен пътник до крайната си спирка. При 30 плюс е важно да се знае, че валидацията трябва да се прави във всяко превозно средство", обясни Дилчев. По думите му това важи и за другия билет за време 60 плюс на цена 2,20 лв. Билетите за време се зареждат на пластиките на Sofia city card или на новата Ultralight, като пътникът може да зареди повече от един билет. Предлагат ново таксуване на градския транспорт в София

От ЦГМ отчитат, че има дни с над 40 000 пътувания на ден, платени с банкови карти. "Всички наши пътници, които предпочитат пътуването с банкова карта, а те са много, също от 1 януари пътуват с 30 плюс, т.е. сменят толкова превозни средства за това време, колкото им е нужно. След второто пътуване, ако продължат, автоматично се активира дневна карта с неограничен брой пътувания и се заплаща само нейната цена – 4 лв.", заяви директорът на ЦГМ. От 1 януари: Вдигат цената на билета в столичния градски транспорт

Билети от водача?

Водачите ще продължат да продават билети, но те ще са на цена от 2 лв. и ще важат само за конкретното превозно средство. "Това е опция за извънредни обстоятелства. Основните превозни документи са други. От 1 януари в нашите каси вече няма да се продават познатите хартиени билети. Пътниците, които имат от тях, могат да ги използват до 1 март 2023 г.", посочи Дилчев. Забраняват на шофьори и ватмани да продават билети в столицата

Задължително валидиране

"При качване и прекачване, независимо, с какъв превозен документ сте, винаги трябва да се валидират", подчерта Дилчев и припомни, че то е и застраховката при пътуване, но позволява да се използват буферните паркинги по системата "Пътувай и паркирай".

Санкции?

Санкцията за нередовен пътник е 30 лв. Общинските съветници са предвидили и глоба от 3 лв. за невалидирана карта. "Знаем, че това ще създаде затруднения на пътуващите в наземния транспорт, за разлика от метрото. Затова ще дадем толеранс на клиентите да свикнат, като контрольорите ни ще напомнят в началото на пътниците да си валидират картите", обясни директорът на ЦГМ.

От януари ще има и екипи от проверяващи с бодикамери, така че да има по-голяма сигурност при проверките, както и по-голямо спокойствие.

От 1 януари няма да се продават: 3-дневна карта за всички линии; месечна за една линия наземен транспорт; месечна – за метро; месечна – метро "плюс" – за метро и една линия наземен транспорт; 3-месечна – за всички линии и 6-месечна – за всички линии. Всеки, който има някой от тези документи или иска да си зареди нов такъв, може да го направи до 31 декември 2022 г., и да пътуват до изтичането на срока му. Пътниците на метрото ще могат да пътуват с хартиен билет отново на цена от 1,60 лв., но само за едно пътуване и не могат да използват друго превозно средство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БДЖ продава билети и карти за градския транспорт в София

Увеличават се пътуващите с метро в София

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички