Билетът за градски транспорт в София може да е за време


Билетът за градски транспорт в София може да е за време
Снимка: БГНЕС

16147

Билетът за градския транспорт в София да бъде за време. Предложението ще бъде внесено скоро за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет. Предвижда се билетчето за автобус, тролей, трамвай и метро да бъде за 30 или 60 минути. Ще може да се купува от водачите в столичния градски транспорт, предава NOVA.

От столичния квартал "Младост" до централната гара в София. Това е разстоянието, което Емилия Тодорова изминава всеки ден по два пъти, с градския транспорт. "Трябват два билета, даже три се налага. Например, от "Младост" 4 до метрото за толкова кратко време, за една спирка, пак е 1,60 лева", посочва тя. Контрольорите в София отново ще глобяват

Идеята на общинските съветници е билетът да е за 30 минути или за час. И дават конкретен пример. "Ако сте жител на "Люлин" 5 и ползвате трамвай 8, за да ви доведе до метростанция "Люлин" и след това да ползвате метрото, с този превозен документ бихте могли да ползвате и трамвая за няколко спирки… и след това да ползвате метрото", обяснява Зафир Зарков от Столичен общински съвет.

Предимството е, че няма да се дупчат два билета за две превозни средства. "До 31-вата минута пътникът има право да използва целия градски транспорт и на последното място, на което се е качил, да довърши своето пътуване", посочва Зарков.

Според Емилия обаче в час пик би било невъзможно да се възползва от това предимство. Но голяма част от пътниците приветстват идеята. За шофьорите на градския транспорт също би било облекчение, за да продават по-малко билети, докато работят. Все още не е ясно дали ще има някакво поскъпване на билетчето и каква ще е цената както за 30-минутното, така и за 60-минутното. Билетът за градски транспорт вероятно ще поскъпне в няколко града

Въвеждането на електронен билет в София се обсъжда от няколко години, но дълго се спореше дали той да бъде за време, или за разстояние. Очевидно е надделяло предложението да бъде за време.

Успешният пример – Бургас

Подобна система за електронни билети и карти вече действа в Бургас, където може да използвате няколко превозни средства в рамките на 45 минути на цената на едно пътуване.

За целта всеки гражданин си купува специална карта, която му дава право на определен брой пътувания и важи за цялата градска мрежа. Картата е месечна и се валидира при всяко пътуване, а ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания използват сериозно намаление.

Използването на подобна карта значително намалява еднократната цена на пътуването, а това е много изгодно, особено ако използвате градски транспорт няколко пъти дневно.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички