Топлото време в Европа може да доведе до още по-тежка енергийна криза


Топлото време в Европа може да доведе до още по-тежка енергийна криза
Снимка: iStock

3178

Търсенето на кораби с втечнен природен газ е спаднало, заради военната ситуацията в част от Европа, но метеорологичните условия могат изцяло да спрат корабите. Това предупреждава доклад на Reuters, a причината – липсата на сняг, което ще понижи нивата на реките в ключови водни пътища, пише Oilprice.

Необичайно топлата зима намали потреблението на отопление в Европа, спести обеми за съхранение и помогна на Стария континент да избегне енергийна криза заради войната в Украйна. Но тези метеорологични условия могат да бъдат катастрофални за доставките на втечнен газ. Зимата на нашето недоволство: Какво ще стане със запасите на газ догодина?

Метеоролози, цитирани от Reuters, предупреждават, че регионът, разчитащ на реките Рейн и Дунав, е застрашен от суша, което ще затрудни корабоплаването по-късно тази година. Температурите в момента са необичайно високи – средните в Германия са с 25% по-високи от обикновено от септември насам, сочат данни на Refinitiv.

Липсата на сняг и по-сухата 2022 г. се отразиха върху производството на водноелектрическа енергия – Франция е отбелязала 41% по-ниско производство на 2022 г. По-топлото време не позволяват речните води да се използват за охлаждане на ядрени реактори – основен източник на енергия там.

За производителите на електроенергия меката зима дойде на фона на по-суха 2022 г. което намали потенциала за производство на хидроенергия в няколко ключови държави. За Германия, Швейцария, Италия, Австрия и Дунавския регион липсата на валежи може да затрудни производството на чиста енергия тази година. Енергийна криза: В Германия ще бъде по-тъмно и по-студено тази зима

През 2022 г. Рейн и Дунав бяха с намалени нива на водата, които попречиха на корабоплаването. Според Yale Environment 360, лятото на 2022 г. Дунав е бил наполовината от обичайния си обем, като товарните шлепове са спрели, чакайки на опашка, за да могат да преминат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

Студът идва в Европа: Първи стрес тест за енергийната система

Зимата завладя Европа: Какво ще се случи с енергийната сигурност?

Енергийна криза: Мираж ли остават целите на ЕС да ползва по-малко енергия?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички