Студът завладя Европа: Какви въпроси стоят пред енергийната сигурност на континента?


Студът завладя Европа: Какви въпроси стоят пред енергийната сигурност на континента?
Снимка: iStock

6995

Студеното зимно време вече постепенно настъпва в цяла Европа.

На фона на връхлитащия арктически студ жителите на Стокхолм посрещнаха снега преди дни и мнозина излязоха, за да се насладят на огромната ледена пързалка в историческия градски парк Kungstradgarden. Застудяването ще продължи през следващата седмица, като прогнозите са за минусови температури в Германия и сняг в Обединеното кралство, пише Bloomberg. Студът идва в Европа: Първи стрес тест за енергийната система

Въпреки че тези условия ще спомогнат за празничния дух, те ще окажат натиск върху енергийните доставки, от решаващо значение за Европа, за да премине зимата без прекъсвания.

Меката есен ограничи потреблението на газ и допринесе за запълването на хранилищата, облекчавайки притесненията за недостиг след загубата на руските доставки. Но предизвикателствата тепърва започват. По-голямото търсене на отопление и недостигът на доставки от вятърни паркове в Обединеното кралство, Германия и Северна Европа ще изпитат мрежите, когато френските и шведските атомни централи са изправени пред трудности.

И въпреки че правителството в Германия очаква да има достатъчно енергия през по-студените месеци, мрежовият регулатор на страната BNetzA призова домакинствата и фирмите да намалят отоплението, за да пестят гориво. Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

"Вероятно ще има увеличение на търсенето на отопление, за да се справим с по-студените температури, които ще преобладават през по-голямата част от месеца", заяви Александра Шеред, асоцииран метеоролог в The Weather Co.

Въпреки че около Средиземноморието ще бъде по-топло, в Северна Европа ще е по-студено и през следващата седмица.

Очаква днес се живакът в термометрите да спадне до -23 °C в най-северната част на Скандинавия, обяви държавният синоптик на Швеция. Според други синоптици най-голям шанс за сняг в краткосрочен план има в Северна и Източна Шотландия, а метеорологичната служба на Великобритания издаде предупреждение за сняг и лед в Югоизточна Англия и Лондон от вчера.

"Всичко сочи, че студеното време ще продължи най-малко през следващите 10 дни. Може да има доста сняг в следващите дни", заяви Матиас Линд, метеоролог в държавната служба на Швеция.

Опасенията са, че студеното време съпътства влошаващата се енергийна криза в Швеция, като проблеми в работата на най-големия ядрен реактор в страната повишава риска от прекъсвания. Следователно страната ще трябва да разчита на внос на ток от Норвегия, Германия и Полша, за да си гарантира доставките. Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

В Германия гражданите бяха похвалени за пестенето на газ, когато температурите бяха приятни през ноември. И докато потреблението на отопление нараства, предвид температурите, достигащи -7 °C на места като Берлин и Хамбург, домакинствата ще са изкушени да засилят отоплението. Енергийна криза: В Германия ще бъде по-тъмно и по-студено тази зима

"Трябва да имаме предвид, че зимата може да се проточи", посочи Клаус Мюлер, президент на германския мрежов регулатор за обществената телевизия ARD.

Налице са и други метеорологични заплахи за енергийната система на Европа. Вятърните мощности удариха дъното през уикенда в Обединеното кралство, като се очаква в понеделник да нараснат, което доведе до ръст в краткосрочните цени на електроенергията.

За други обаче зимното време е добре дошло. Уикендът е важен за зимните курорти в планините в Швеция, тъй като сезонът започва с редица събития с цел привличане на посетители след паузата заради пандемията. Зимата на нашето недоволство: Какво ще стане със запасите на газ догодина?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички