Турция изгражда газопровод за пренос на газ от румънско находище в Черно море


Турция изгражда газопровод за пренос на газ от румънско находище в Черно море
Снимка: iStock

2648

Турската компания Kalyon İnşaat ще изгради газопровод за пренос на запасите от природен газ от около 200 млрд. куб. метра, открити от Румъния в находището Neptun Deep в Черно море. Стойността на проекта е 530 млн. евро, а дългият 308 км газопровод ще се очаква да бъде завършен за 24 месеца, предава турското бизнес издание „Дюня“.

Румънското правителство и Kalyon İnşaat подписаха договор за изграждането на проект за газопровод „Черноморско крайбрежие – Подишор“, с който природният газ ще бъде транспортиран по тръбопровод до точките на свързване във вътрешността на страната. На церемонията по подписването в сградата на румънското правителство присъстваха вицепремиерът Мариан Някшу, румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдужа и членът на Изпълнителния съвет на Kalyon İnşaat Сердар Йовер.

Проектът, инвестиция на SNTGN Transgaz – държавна компания, отговаряща за изграждането и експлоатацията на румънските газопреносни линии, има за цел да спомогне за задоволяването на нарастващото търсене на газ в ЕС и Румъния чрез газопровода, изграждан от Kalyon Holding, отбелязва изданието.

Първата заварка на газопровода ще бъде направена до 3 месеца, обяви Йовер. Той поясни, че 308-километровата линия ще се свърже с коридора BRUA, изтъквайки важността на този коридор.

„Коридорът BRUA е много важен за енергийната сигурност на Европа, преминаващ през България, Румъния, Унгария и Австрия. Благодарение на нашия газопровод газът от Черно море ще може да достига до Австрия“, заяви Йовер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турция ще строи атомна централа на Черно море

Турция се договори с "Газпром" за отлагане на плащания

Турският износ счупи всички рекорди

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички