Турция разкри плана за добив на газ в Черно море


Турция разкри плана за добив на газ в Черно море
Снимка: Ministry of Energy and Natural Resources

6222

Първоначално Турция ще започне да добива по 10 млн. куб. метра природен газ на ден в Черно море, като за целта ще бъдат пробити 10 сондажа. Това обяви пред турския парламент генералният директор на Turkish Petroleum Corporation Мелих Хан Билгин. 10-те сондажа ще се извършват стъпка по стъпка, а завършването и тестването им е втората фаза след вече направените проучвателни дейности. Реалният добив ще започне през 2023 г., обясни Билгин. Откритият от Турция газ в Черно море е за 80 млрд. долара

Газът ще бъде извличан чрез изцяло подводна инсталация за добив, без да има платформа на повърхността. С помощта на подводен газопровод той ще бъде транспортиран до газопреработвателно съоръжение, намиращо се в близкия град Фильос. Едва след това "синьото гориво" ще бъде пуснато по газоразпределителната мрежа. Турската държава смята да го използва за собствените си енергийни нужди, предава Daily Sabah.

Припомняме, че миналата година турският сондажен кораб "Фатих" откри 405 млрд. куб. метра природен газ в находището Туна-1 (или Сакаря) в Черно море, което се намира на около 170 километра от брега на турския окръг Зонгулдак. Това е най-голямата находка в историята на страната и най-голямото офшорно находище през 2020 г. в целия свят.

Два от кладенците – Türkali-1 и Türkali-2 вече са сертифицирани и подготвени за добив, а тестването им започва в средата на април. Вторият и третият откриващи кладенци са пробити паралелно със сеизмичните проучвания в газовото находище.

Сондажният кораб вече е тръгнал от третия сондаж към оперативния център на пристанището във Фильос, преди да се насочи към четвъртия сондаж. Четвъртият кланедец е планиран да бъде използван с изследователски цели. Добивът тепърва ще се увеличава в следващите фази, обясни Билгин. 

Чуждестранни петролни компании, които са проучвали в турските териториални води, са напуснали страната заради натиск от собствените си държави, съобщи турският зам.-министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар. Турция купи нов сондажен кораб, за да търси нефт в Черно море?

По думите му целта е да се попречи на проучването и добива на природен газ от Турция. Сега обаче турската държава извършва такива дейности самостоятелно, благодарение на собствените си сондажни и сеизмични кораби, както и други възможности.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички