В експлоатация е най-голямата фотоволтаична централа в България


В експлоатация е най-голямата фотоволтаична централа в България
Снимка: Електрохолд

5182

Най-голямата изградена до момента соларна централа в България - ФЕЦ "Верила" (123 MW), беше официално пусната в експлоатация днес.

Чрез нея Електрохолд Трейд ще захранва Yettel и CETIN със зелена енергия презследващите 10 години, след като двете страни сключиха PPA договор. Това е най-големият корпоративен PPA в България до този момент. Той ще обезпечава съответно 80% и около 86% от общото потребление на двете компании.

Мощностите от ВЕИ ще се увеличат с една трета

Електрохолд Трейд е най-големият лицензиран търговец на електроенергия в България и е част от едноименната група, собственост на най-големия публичен холдинг в страната - Еврохолд. Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN - един от големите доставчици на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.

Инвестицията във ФЕЦ Верила е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank. Инвеститор е проектната компания Белозем солар парк, сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в Еврохолд. Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC - един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи.

ФЕЦ Верила е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. Местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове превръща проекта в един от най- предизвикателните и атрактивните в Европа.

Централата съдържа над 220 хил. соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда електричество, което може да захрани области като Кюстендил и Благоевград.

Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7%* от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната. Екип от над 200 експерти на SUNOTEC участваха в строителството на централата, което стартира през септември 2022 г.

На официално събитие по случай откриването на ФЕЦ Верила присъстваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на гр. Дупница инж. Методи Чимев, както и други официални гости и представители на бизнеса. Министърът на  енергетиката Румен Радев изпрати поздравително писмо.

"ФЕЦ Верила е голяма зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста енергия от възобновяеми източници. Стратегията на компанията като един от водещите доставчици на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. Електрохолд има екип от професионалисти с опит в енергийния мениджмънт и необходимата инфраструктура, за да разшири присъствието си въвВЕИ сектора в близкото бъдеще“, заяви на събитието Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд.

Eлектрохолд разкриха плановете си за България

„Този проект е част от стратегията ни за развитие, която предвижда изграждане на вертикално интегриран бизнес модел, включващ производство, разпределение, доставка и продажба на зелена електроенергия. Ние вече мислим за следващите стъпки – разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на съхранение на произведената зелена енергия“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на „Еврохолд“ и председател на Надзорния съвет на „Електрохолд Продажби“.

В тази връзка очакваме до края на годината портфолиото ни от възобновяеми мощности да достигне над 500 МW“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд и председател на Надзорния съвет на Електрохолд Продажби.

„Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като Верила“, каза Калоян Величков, основател иглавен изпълнителен директор на SUNOTEC.

*Според данни на ENTSO-E за инсталираните фотоволтаични мощности към края на 2022 г.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички