В разгара на газовата криза: ЕК отказа да финансира газопровода MidCat


В разгара на газовата криза: ЕК отказа да финансира газопровода MidCat
Снимка: WorldPipelines.com

2518

Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който би свързал Испания и Франция. Като аргумент Брюксел посочи, че "проектът не е от общ интерес".

Говорителят на ЕК Тим Макфий уточни, че според новото законодателство за енергийната инфраструктура проектите, свързани с изкопаеми горива като газ, не могат да се финансират с европейски средства. В съответствие със "Зеления пакт" на ЕС вече ще се финансират с европейски средства проекти за пренос или съхранение на водород, но не и само на природен газ. Газовите потоци по "Ямал" отново са възобновени в посока Полша

По думите на Макфий обаче всяка нова инвестиция, свързваща терминалите за втечнен природен газ на Иберийския полуостров с европейската газова мрежа чрез инфраструктури, "подготвени за водород", може да "допринесе за по-нататъшно разнообразяване на предлагането на газ на вътрешния пазар".

Испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера предложи продължение на дебатите, тъй като MidCat може да пренася и газ, и водород, ако се преодолее съпротивата на Париж.

По думите на президента Емнюел Макрон Франция няма да участва в довършването на газопровода, тъй като съществуващите два, които свързват двете държави, не работят с пълен капацитет, а се използват едва на 53%. Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Разговорите по темата продължават в петък, когато по инициатива на чешкото председателство, енергийните министри от общността се срещат извънредно в Брюксел.

Строежът на MidCat беше спрян през 2020 г. след анализ на ЕК, че проектът е много скъп и би имал смисъл само ако няма други доставчици на природен газ. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" разкри кога ще пусне газа по "Северен поток 1"

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Русия готви пълно спиране на газа за Европа

Русия посочи на Европа спасението от газовата криза

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички